DEN HAAG - Prinses Amalia, de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, wordt maandag zes jaar.

De nummer twee in de lijn van troonsopvolging viert het verjaardagsfeestje thuis in Wassenaar, samen met haar ouders en haar twee jongere zusjes.

De erfprinses Catharina-Amalia gaat nu al een kleine twee jaar naar school. Op 10 december 2007, een paar dagen na haar vierde verjaardag, zette ze haar eerste stapjes in groep 1 van de Openbare Bloemcampschool in haar woonplaats.

Ze doet zo goed haar best, dat ze dit schooljaar al naar groep 3 mocht. In juni kreeg ze op school gezelschap van haar zusje prinses Alexia, die drie lokalen verderop in groep 1 plaatsnam.

Apeldoorn

Amalia is afgelopen jaar zelden in het openbaar verschenen. Haar ouders willen dat ze een zo normaal mogelijke jeugd heeft, zonder al te veel aandacht van fotografen.

Samen met haar zusjes zou ze tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn deelnemen aan een defilé, maar dat ging door de dramatische gebeurtenissen van die dag niet door.

In de zomer deed ze wel vrolijk mee met een fotosessie op het Wassenaarse strand. Zonder schaamte poseerde ze voor de massaal aanwezige vaderlandse en buitenlandse pers.

Stevige dames

''Het zijn stevige dames die hun mannetje staan'', zei Willem-Alexander over zijn dochters. Hij was verbaasd dat Amalia, Alexia en Ariana niet gillend wegrenden.

Kort daarna maakte een fotograaf van het Amerikaanse persbureau AP kiekjes van Amalia tijdens een skivakantie in Argentinië. Willem-Alexander spande met succes een rechtszaak aan tegen AP, waardoor de foto's niet langer verspreid mochten worden.

Concert

De Marinierskapel van de Koninklijke Marine verzorgt maandagmiddag traditioneel het Prinses Amalia Concert in de Haagse Kloosterkerk. Tijdens het verjaardagsconcert, georganiseerd door de gemeente Den Haag, spelen de muzikanten onder meer de Prinses Amalia Mars.

Leden van de hofhouding, buitenlandse ambassadeurs, leden van de Raad van State, vertegenwoordigers van het Internationaal Gerechtshof en leerlingen van de Haagse basisschool Prinses Catharina Amalia wonen het optreden bij.