AMSTERDAM - Een rechter in het Amerikaanse St. Petersburg heeft donderdag bepaald dat een geplande zelfmoord tijdens een concert van de band 'Helll on Earth' niet door mag gaan. Tijdens het optreden zou een fan van de band zich op het podium van het leven beroven. De gebeurtenis zou dan live op internet uitgezonden worden.

Gemeenteraadsleden van St. Petersburg hadden de rechter om een verbod gevraagd nadat duidelijk was geworden wat zich tijdens het optreden zou gaan afspelen. Hell on Earth had aangekondigd dat een ongeneeslijk zieke fan van de band tijdens een optreden in de stad zelfmoord zou plegen. De rechter heeft daar nu dus een stokje voor gestoken.

'Wij denken dat het een juridisch correcte uitspraak is en dat het bovendien de juiste beslissing is", aldus burgemeester Rick Baker. "Het is een zieke gedachte dat een zelfmoord als onderdeel van een concert onder de noemer entertainment geplaatst wordt."

Zanger van de band, Billy Tourtelot, was niet aanwezig in de rechtszaal. Wel heeft hij laten weten dat de zelfmoord niet bedoeld was als commerciële stunt, maar om zelfmoord onder begeleiding onder de aandacht te brengen. Slechts een select groepje mensen zou het optreden hebben mogen bijwonen, zo zei hij.