GSTAAD - De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski is vrijdag volgens Zwitserse media in het Zwitserse Gstaad aangekomen waar hij onder huisarrest in zijn chalet moet verblijven.

Hij moet wachten op de afwikkeling van de uitleveringsprocedure die justitie in de Verenigde Staten tegen hem in werking heeft gezet.

Polanski werd donderdag uit de gevangenis van Winterthur gehaald en elders ondergebracht, mogelijk om zijn tocht naar Gstaad zo onopvallend mogelijk te laten verlopen.

Rond Polanski's huis echter wemelt het van de fotografen en verslaggevers. Die zagen enkel auto's met geblindeerde ruiten in de garage van het chalet verdwijnen.

Vliegveld

De in Frankrijk woonachtige, 76-jarige regisseur werd op 26 september bij aankomst op het vliegveld van Zürich gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse justitie. Die heeft door Polanski's vlucht uit de VS nooit een strafmaat bepaald voor een zedenzaak uit 1977, waarin Polanski destijds schuldig werd bevonden.

De in Frankrijk woonachtige Polanski was op weg naar het filmfestival van Zürich waar hij voor zijn oeuvre geëerd zou worden