GENEVE/ZÜRICH - De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski is donderdag uit de gevangenis in het Zwitserse Winterthur naar elders overgebracht. Dit heeft een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Justitie gezegd.

''Polanski is om veiligheidsredenen en om persoonlijke redenen op een andere plaats ondergebracht.'' Meer wilde Justitie niet kwijt over de verblijfplaats van de wereldberoemde filmmaker.

Eerder meldden zegslieden dat Polanski vrijdag naar zijn chalet in Gstaad wordt gebracht. Media in de confederatie berichtten dat de autoriteiten Polanski het liefst zo onopvallend mogelijk in Gstaad wilden afzetten.

Rond Polanski's huis echter wemelt het van de fotografen en verslaggevers. In het wintersportoord Gstaad heeft Polanski dan huisarrest en wordt hij elektronisch in de gaten gehouden.

Geen strafmaat

De 76-jarige regisseur is op 26 september bij aankomst op het vliegveld van Zürich gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse justitie.

Die heeft door Polanski's vlucht uit de VS nooit een strafmaat bepaald voor een zedenzaak uit 1977, waarin Polanski destijds schuldig werd bevonden.

De in Frankrijk woonachtige Polanski was op weg naar het filmfestival van Zürich waar hij voor zijn oeuvre geëerd zou worden