BRUSSEL - Herman van Veen (64) krijgt woensdag 9 december een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De zanger, violist, componist, schilder en acteur is een van de negen persoonlijkheden die door de universiteit onderscheiden worden voor hun wetenschappelijk, maatschappelijk of politiek engagement.

Volgens de VUB ''onderscheidt Van Veen zich fundamenteel van heel wat van zijn vakgenoten door een lichtvoetige, hekelende ondertoon te gebruiken om zich kritisch en luidkeels te verzetten tegen elke vorm van humanitair onrecht, ook wanneer daarmee op zere tenen getrapt wordt''.

Van Veen was ook jarenlang bestuurslid en zogenoemde goodwill-ambassadeur voor Unicef Nederland. Hij is bovendien een activist voor de Rechten van het Kind.

Koss

Andere laureaten zijn onder anderen de schaatser Johan Olav Koss (41), in Nederland vooral bekend als viervoudig Olympisch kampioen.

De arts en journalist richtte in 1994 de organisatie Right to Play op, die zich inzet om kinderen in de meest achtergestelde delen van de wereld te laten sporten en spelen. Topsporters uit de hele wereld zijn ambassadeur van de organisatie van Koss.

Joegoslavië-tribunaal

Ook hoogleraar Christine van den Wyngaert (57), ex-rechter bij het Joegoslavië-tribunaal en rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, krijgt een eredoctoraat in Brussel. Zij is actief pleitbezorger van meer rechten voor slachtoffers en daders.

Een opmerkelijk eredoctoraat is er verder voor de 61-jarige boekhouder Jacques Moeraert, beter bekend als cartoonist ZAK. ZAK tekent onder andere voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

De Vrije Universiteit Brussel vindt dat hij 'redelijk eigenzinnig' laat zien dat ironie en spot volwaardige middelen zijn in het proces van publieke opinievorming.