GENT - De Vlaamse uitgeverij Witsand komt volgende week toch uit met een boek over Ramses Shaffy. Het boek zou oorspronkelijk op 8 december feestelijk worden gepresenteerd, in aanwezigheid van de chansonnier zelf.

Die dag heeft nu de begrafenis plaats van Shaffy, die dinsdag op 76-jarige leeftijd overleed.

De uitgever wil het boek in de loop van volgende week uitbrengen als een postuum eerbetoon. ''Dat hij de uiteindelijke verschijning niet meer meemaakt, vinden we heel wrang'', aldus een woordvoerster woensdag.

''Maar het boek is al klaar en Ramses was er zelf heel tevreden over. Hij heeft het eindresultaat zo goed als helemaal gezien.''

Beginjaren

Kort voor zijn overlijden werkte Shaffy nog mee aan het boek Jij bent mij zo lief. In de uitgave vertelt hij over zijn jeugd, zijn beginjaren als veelzijdig artiest, zijn successen en zijn samenwerking met onder anderen Liesbeth List.

Ook de schaduwkanten van de roem gaat hij niet uit de weg: zijn lsd-gebruik, zijn alcoholverslaving en zijn weinig gestructureerde leven.

Liedjes

Rode draad door het boek zijn achttien liedjesteksten, die Shaffy beschouwde als zijn meest persoonlijke. Bij het boek zit een cd met die liedjes, vaak in zeldzame versies of opnames die nooit eerder openbaar zijn gemaakt.