AMSTERDAM - Ramses Shaffy was behalve zanger óók acteur, onder meer in een flink aantal speelfilms.

''Hij was in de jaren zestig het centrum van alles dat vernieuwend was in Amsterdam'', stelt Hans Beerekamp.

Hij is de samensteller van de website Het Schimmenrijk en het gelijknamige maandelijkse filmprogramma van het Filmmuseum waarin recent overleden acteurs en regisseurs worden geëerd.

''Shaffy was in de jaren zestig een bijzonder charismatisch figuur, die alle vrouwen en homoseksuele mannen begeerden'', legt Beerekamp uit.

''Een soort David Bowie, maar dan nog zwoeler. Dat zie je terug in zijn filmrollen.'' Vaak speelde Shaffy in zijn films ook een levensgenieter of een zonderling.

Filmsterren

In de jaren zestig togen Shaffy en zijn toenmalige partner Joop Admiraal naar Rome, waar ze filmsterren wilden worden.

''Ze hebben de deur platgelopen bij de diverse studio's'', vertelt Beerekamp. ''Ze hebben zelfs Fellini ontmoet. Maar verder dan een paar figurantenrollen en wat reclame kwamen ze niet.''

De ervaringen van Shaffy en Admiraal worden uitgelicht in het boekje Brieven uit Rome, dat actrice en vriendin Shireen Strooker een paar jaar geleden uitbracht.

Knallers

Ook in Nederland waren de meeste films met Shaffy geen groot succes overigens. ''Het waren geen commerciële knallers'', stelt Beerekamp. ''Maar ze geven in retrospectief wel een mooi tijdsbeeld. Een film als De Verloedering van de Swieps uit 1967 was een enorme flop. Maar iedereen die hem heeft gezien, heeft het er wel nog steeds over.''

Als filmacteur speelde Shaffy zijn laatste rol in De Nachtvlinder van Herman van Veen uit 1999.

Bekijk het leven van de zanger in foto's