AMSTERDAM - Met zijn hits We zullen doorgaan, Sammy, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Laat me heeft Ramses Shaffy in de jaren zestig en zeventig een onuitwisbaar stempel gedrukt op het Nederlandstalige lied.

In de jaren zestig beleefde Shaffy, zoon van een Egyptische vader en een Russische moeder, zijn grote doorbraak met het vernieuwende literair cabaret Shaffy Chantant.

Hij werd op 29 augustus 1933 in Frankrijk geboren, maar groeide vanaf zijn zesde op in een pleeggezin in Nederland. Hij koos in 1952 voor de toneelschool in Amsterdam.

Toneelwereld

Drie jaar later vertrok Shaffy zonder diploma, maar zette hij niettemin zijn eerste schreden in de toneelwereld. In 1955 presenteerde hij met enkele klasgenoten de productie Ole la Marguerita.

En werd gevraagd voor de Nederlandse Comedie. Tot 1963 zat hij bij het vermaarde gezelschap, maar hij wilde meer.

Shaffy Chantant

Met Shaffy Chantant, dat hij in 1964 oprichtte, bracht hij een nieuwe vorm van cabaret. Muzikaal, literair-poëtische teksten, een tikje mondain en licht-erotisch. Het Amsterdamse theater Felix Meritis waar de programma's werden uitgevoerd, werd voor een paar jaar omgedoopt tot het Shaffy Theater.

De samenstelling van het programma en de acteurs wisselden voortdurend. Onder anderen Loesje Hamel, Polo de Haas, Louis van Dijk en natuurlijk Liesbeth List deden mee.

Liesbeth List

Met Liesbeth List werkte hij vele jaren samen in het theater en in de opnamestudio. Ze maakten albums als Shaffy en List en Ramses en Liesbeth Live. In 1969 hadden ze een ernorme hit met Pastorale.

In een interview typeerde Shaffy zijn relatie met List met het woord herkenning. ''Wij voelen elkaar perfect aan. Wij hebben in wezen ook dezelfde traumatische ervaring in onze jeugd gehad. Wij zijn allebei zonder ouders opgegroeid.''

Prijzen

Shaffy ontving talrijke prijzen voor zijn werk. Zo werd hij in 1967 onderscheiden met de Edison. In 1971 ontving hij de Louis Davidsprijs en in 1980 de Gouden Harp.

Ook als acteur speelde hij grote rollen. Hij was onder meer de Man van La Mancha en had de hoofdrol in Hendrik IV.

Alcoholgebruik

Shaffy stond bekend om zijn drankgelagen en overmatig alcoholgebruik. Begin jaren tachtig werd hij aanhanger van de Indiase goeroe Bhagwan en stopte hij tijdelijk met drinken.

Mary Dresselhuys haalde hem uit een commune door hem te vragen voor het toneelstuk de Sprong.

Schijnwerpers

Dat bracht hem weer volledig in de schijnwerpers. Hij speelde weer in eigen theaterprogramma's en in 2005 stond hij met Liesbeth List zelfs weer in de hitparades met een nieuwe versie van zijn hit Laat Me.

In 2006 ontving hij de Edison Oeuvre Prijs voor Kleinkunst. In 2007 werd bij de Amsterdamse Schouwburg een borstbeeld van Shaffy onthuld.

Verzorgingshuis

De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in een verzorgingshuis en raakte hij in verval. In mei werd bekend dat hij slokdarmkanker had. Eind oktober nam de zanger in museum Beeld en Geluid in Hilversum nog een dubbel-dvd met zijn werk in ontvangst.

Hij was slecht bij stem, maar nam als vanouds plaats achter de vleugel, voor zijn laatste optreden. Dinsdagochtend overleed hij op 76-jarige leeftijd in Amsterdam.

Bekijk het leven van de zanger in foto's

Ramses Shaffy overleden