LOS ANGELES - De tot een jaar gevangenisstraf veroordeelde scenarioschrijver Roger Avary heeft mogelijk een hoge prijs moeten betalen voor zijn getwitter over het gevangenisleven.

De Oscarwinnaar verhaalde in zijn 'tweets' over het ondragelijke leven achter de tralies, maar viel door de mand toen journalisten ontdekten dat hij nog geen nacht in de gevangenis had doorgebracht. Daar is inmiddels verandering in gekomen, meldde de Britse omroep BBC dinsdag.

De rechter veroordeelde Avary in september tot een jaar cel wegens een dodelijk auto-ongeval. Zijn vriend Andreas Zini kwam om het leven toen de scenarioschrijver onder invloed van alcohol een paal ramde.

Volgelingen

Als 'gevangene nummer 34' wist Avary op twitter al snel een grote schare volgelingen aan te trekken. Zijn naar eigen zeggen vaak lugubere belevenissen achter de gevangenismuren werden door ongeveer 12.000 twitteraars gevolgd. Zo zou de scenarioschrijver bijvoorbeeld een cel delen met een serieverkrachter.

Verlofprogramma

Over hoe de 44-jarige het presteerde om uit de zwaarbewaakte gevangenis te twitteren deden al snel de wildste verhalen de ronde. Journalisten van The Los Angeles Times ontdekten uiteindelijk dat de schrijver meedeed aan een verlofprogramma en overdag gewoon op zijn werk zat. Nachten en weekeinden bracht hij door in een speciaal verlofcentrum.

De autoriteiten hebben Avary uit ''veiligheidsoverwegingen'' alsnog naar een normale gevangenis overgebracht. Of hij van plan is om zijn getwitter daar voort te zetten is nog onduidelijk.