AMSTERDAM - Pete Doherty heeft zijn excuses aangeboden aan Duitse fans die hij zaterdag tijdens een optreden in München beledigde. Tijdens de show zette de zanger plotseling het omstreden eerste couplet van het Duitslandlied in.

De woordvoerder van de artiest laat aan Sky News weten dat hij er spijt van heeft. "Hij wilde zich inleven in het Duitse publiek."

Het Duitslandlied dient sinds 1922 als volkslied van Duitsland, maar de eerste strofe van het lied -Deutschland, Deutschland über alles- werd in de ban gedaan, onder meer omdat het nationaalsocialistisch zou zijn.

Boegeroep

De zanger kon toen hij het nummer inzette dan ook rekenen op luid boegeroep van het publiek. Even later werd de dronken zanger van het podium verwijderd.

De zegsman liet weten dat de Babyshambles-zanger niet op de hoogte was van de achtergrond van het lied. "Pete heeft een Joodse achtergrond en hij heeft zich altijd ingezet tegen racisme en fascisme."

De 30-jarige Doherty raakt vaker in opspraak door overmatig drugs- en drankgebruik. Vorige maand belandde de zanger aan de beademing na een hartstilstand. Doherty ontkende dat dat te maken had met zijn drugsgebruik, maar kon geen andere reden voor de ziekenhuisopname geven.