GENEVE - De Franse president Sarkozy heeft regisseur Roman Polanski ''zeer gesteund'' in zijn strijd tegen de celstraf wegens seks met een minderjarig meisje. Dat vertelde de schoonzus van Polanski donderdag tegen de Franse krant Le Parisien.

Een Zwitserse rechtbank bepaalde deze week dat Polanski, die het Franse staatsburgerschap heeft,  op borgtocht vrij mag. Wel moet hij in zijn chalet blijven en een enkelband dragen.

''Ik wil niet zeggen dat het dankzij de president is dat Roman vrijkomt, maar hij is geweldig geweest. Sarkozy heeft hem erg gesteund. De president heeft erg effectief gehandeld'', aldus Mathilde Seigner: zus van Polanski's vrouw Emmanuelle.

Polanski (76) werd op Amerikaans verzoek in Zwitserland aangehouden. Na het betalen van een borgsom van 3 miljoen euro zou Polanski zijn voorarrest buiten de gevangenis kunnen uitzitten.

Beroep

Het Zwitserse ministerie van Justitie besluit binnen tien dagen of ze in beroep gaat tegen de borgtocht, maar minister Eveline Widmer-Schlumpf heeft al laten weten dat dit niet zal gebeuren.

De VS willen de regisseur zelf berechten wegens kindermisbruik. In 1977 zou Polanski zich schuldig hebben gemaakt aan seks met een dertienjarig meisje. De Poolse filmmaker bekende destijds in ruil voor strafvermindering, maar ontvluchtte de VS om er nooit meer terug te keren.