HILVERSUM - De dramaserie Vuurzee van de VARA is de grote kanshebber bij de uitreiking van de Beeld en Geluid Awards, eind januari. Vuurzee heeft vijf nominaties op zak, maakte de organisatie woensdag bekend.

In de categorie Fictie strijdt Vuurzee tegen De co-assistent van Net5 en 't Vrije schaep (met de 5 pooten) van de KRO.

In de categorie beste acteur nemen de Vuurzee-acteurs Ali Cifteci (als Osman Aslan) en Mark Rietman (als Peer Looman) het op tegen elkaar en tegen Peter Paul Muller voor zijn rol als zanger Martin Morero in de RTL4-serie Gooische Vrouwen.

Vertolking

In de categorie beste actrice is Vuurzee vertegenwoordigd met de actrices Lineke Rijxman voor haar rol als Josje Aslan en Carine Crutzen voor haar vertolking van Kristel Looman. Daarnaast is actrice Loes Luca genomineerd voor haar rol van Tante Dora Lefèvre in 't Vrije Schaep (met de 5 pooten).

Verder lijkt de verkiezing voor de Beeld en Geluid Awards vooral een strijd te worden tussen talentenjachten op tv. In de categorie Showprogramma's zijn genomineerd: Op zoek naar Joseph (AVRO), X-Factor (RTL4) en Popstars (SBS).

Antoinette Hertsenberg, Jörgen Raymann en Marc-Marie Huijbregts maken kans op de titel tv-persoonlijkheid van het jaar.

TV Kantine

Andere opvallende nominaties zijn De TV Kantine (RTL4), 24 uur met Theo Maassen (VPRO) en De beste zanger van Nederland (TROS) in de categorie Amusement.

De documentaires Het Nieuwe Rijksmuseum (NPS), Bloody Mondays & Strawberry Pies (IKON) en Zwart belicht (AVRO) zijn elkaars concurrenten in de categorie Cultuur.

De genomineerde jeugdprogramma's zijn Buitenechtelijke liefdes (VPRO), Laura en Anne 4 Ever (RKK/KRO) en Sterke verhalen uit Zoutvloed (VPRO).

Zembla

Op het gebied van informatieve programma's nemen Andere Tijden Sport (NPS), Keuringsdienst van Waarde (RVU) en Zembla (VARA/NPS) het tegen elkaar op.

In de categorie Multimedia zijn er nominaties voor de VPRO (Cafédeliefde.nl), MTV (Kijkditnou.nl) en BNN (101 Barz).

De televisievakprijzen worden op 25 januari uitgereikt bij Beeld en Geluid in Hilversum, samen met de oeuvreprijs voor de persoon die donderdag bekend wordt gemaakt.