AMSTERDAM - De trip van Guido Weijers naar Uruzgan was er een van extremen. "Lachen en oorlog", zo beschrijft de cabaretier zijn ervaringen. Weijers voelde geen angst tijdens zijn verblijf, maar het gevaar lag wel degelijk op de loer.

"Ik heb het ervaren als een grote mindfuck", vertelt Weijers een dag na zijn terugkeer. "Je ziet geen oorlog, maar het is er wel. Toen ik ergens rondliep met tien militairen vond ik dat overdreven. Dat was naïef, want later hoor je dat iemand zich daar heeft opgeblazen."

Dat gevaar dreigde, drong pas door bij de cabaretier toen het luchtalarm afging in de eetzaal en alle aanwezigen plat op de grond moesten gaan liggen. Een paar honderd meter verderop sloegen twee raketten in. "Die Afghanen kunnen niet richten", grapt Weijers.

De 'ultieme reden' voor Weijers om af te reizen naar het oorlogsgebied was dat hij humor in tijden van oorlog wilde brengen.

Onder primitieve omstandigheden speelde Weijers een aangepaste versie van zijn oudejaarsconference. "Mijn publiek vertelde me dat ze de oorlog voor een uur waren vergeten. Dus mijn missie is wèl geslaagd."