AMSTERDAM - Actrice Josine van Dalsum (61) is vrijdagmiddag in besloten kring gecremeerd in Amsterdam-Oost.

Ze overleed dinsdag na een lang ziekbed en koos er zelf voor haar leven te beëindigen. Dit maakte haar echtgenoot, toneelproducent John van de Rest, vrijdag op televisie bekend.

De Telegraaf publiceert zaterdag een afscheidsinterview. Omroep MAX zendt zaterdagmiddag het toneelstuk LeefTijd, waarin Van Dalsum met haar zoon Aram van de Rest de hoofdrol speelt, opnieuw uit.

Het verhaalt over een moeder en haar zoon die zich voorbereiden op de dood, omdat zij lijdt aan kanker. Haye van der Heijden schreef het stuk vorig jaar op verzoek van de actrice zelf.

Koninklijk onderscheiden

In 2003 werd bij Van Dalsum longkanker geconstateerd en later vonden de doktoren twee hersentumoren. Van Dalsum is bekend van televisieseries als Een mens van goede wil, Hollands glorie en Mata Hari en toneelproducties als Kinderen van een mindere god, Jeanne d'Arc en Vleugellam.

Ook maakte ze furore in de speelfilm De Lift (1983) van Dick Maas. In juli werd ze in haar galerie in Amsterdam koninklijk onderscheiden. Ze werd toen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De afgelopen vier maanden was de actrice aan bed gekluisterd.

Emotioneel interview

In De Telegraaf van zaterdag legt Van Dalsum uit waarom ze koos voor de dood. ''Het was een ongelooflijk emotioneel interview aan haar sterfbed, waarschijnlijk het meest bizarre dat ze ooit in haar carrière heeft gegeven.

Ze wilde uitleggen dat ze echt niet meer kon vechten'', aldus Telegraaf-journaliste Wilma Nanninga. ''Ze was een heel kwetsbaar en ziek mens, maar ze vertelde in volle overtuiging dat ze moest gaan sterven.''

Groot hart

Josine van Dalsum was heel betrokken en had een groot hart voor haar vak. Ze was ook bevlogen. Zo reageerde regisseur Idse Grotenhuis van de dramaserie De Erfenis op het overlijden van de actrice.

Van Dalsum speelde in de RT4-serie uit 2004 de rol van weduwe Cecile Heydecoper-Dos Santos.