DEN HAAG - Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Friso, ontkent een liefdesaffaire te hebben gehad met de inmiddels vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma. Dat heeft ze de Rijksvoorlichtingdienst dinsdag laten melden, kort nadat de PvdA in de Tweede Kamer opheldering had gevraagd over de vermeende relatie.

Het Algemeen Dagblad meldde dinsdagochtend dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries deze week op tv komt met een lijfwacht van Bruinsma die beweert dat Mabel wel degelijk de minnares van de crimineel was.

RVD

"Op verzoek van mevrouw Mabel Wisse Smit" deelt de dienst mee: "Mevrouw Wisse Smit heeft geen liefdesrelatie gehad met Klaas Bruinsma. Dit is haar reactie naar aanleiding van een publicatie in het Algemeen Dagblad van heden.

Hierin wordt gesteld dat de verloofde van Prins Friso volgens een ex-lijfwacht van Bruinsma een maandenlange liefdesaffaire met de crimineel heeft gehad. Dit zou blijken uit een interview van misdaadverslaggever Peter R. de Vries met deze lijfwacht, een zekere Charlie. Mevrouw Wisse Smit laat weten uit de naaste omgeving van de heer Bruinsma zich geen Charlie te kunnen herinneren."

Mabel heeft vragen van Peter R. de Vries beantwoord "ervan uitgaande dat de antwoorden herkenbaar hun plaats in de uitzending zullen vinden". De uitzending is donderdag. De RVD herhaalde dinsdag nog eens eerdere mededelingen over Mabel: "Mevrouw Wisse Smit heeft reeds geruime tijd geleden een aantal mensen uit haar omgeving, onder wie leden van het Koninklijk Huis, op de hoogte gebracht van haar contacten met de heer Bruinsma. Ook de minister-president is hierover ingelicht.

Contacten

De contacten met Bruinsma vonden gedurende enige maanden plaats in haar studententijd, toen zij ook deelnam aan zeilwedstrijden. Nadat mevrouw Wisse Smit zich realiseerde met welke praktijken Bruinsma zich bezighield besloot zij deze contacten te beëindigen. Het betrof overigens geen zakelijke of intieme relatie."

Johan Friso

Prins Johan Friso wil naar verluidt op 24 april volgend jaar in Delft trouwen met Mabel. De prins is dan na de baby van Willem-Alexander en Máxima derde in de lijn van troonopvolging. De prins heeft te kennen gegeven dat hij toestemming voor het huwelijk van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal wil.

Bij toestemming houdt hij zijn plek in de troonopvolging. Wanneer de regering het voorstel voor de toestemmingswet indient, is nog niet bekend. Het zal vermoedelijk nog dit jaar zijn. Direct na de verloving deze zomer liet de Tweede Kamer doorschemeren het paar geen strobreed in de weg te zullen leggen. Het parlement was echter toen slechts op de hoogte van de relatie van Mabel met oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties van Bosnië Muhamed Sacirbey, die nu van fraude wordt verdacht.