LOS ANGELES - Reinout Oerlemans en zijn gezin keren terug naar Nederland.

De topman van productiebedrijf Eyeworks verhuisde in de zomer van 2008 met zijn gezin naar de Verenigde Staten om van daaruit leiding te geven aan zijn internationale televisiebedrijf. Het was zijn bedoeling om minimaal drie jaar in Los Angeles te blijven.

Oerlemans besloot toentertijd om naar Amerika te vertrekken om vanuit Los Angeles zijn internationale televisiebedrijf naar een nieuwe fase te tillen.

''Gelukkig hebben we inmiddels heel wat kunnen bereiken'', constateert hij donderdag.

Doelstelling

''We hebben bij mijn vertrek een duidelijke doelstelling omschreven.

We wilden ons Amerikaanse bedrijf laten doorgroeien van een reality-producer voor de Amerikaanse markt tot een allround entertainment producer met oog voor de wereld.''

Financiële crisis

Hoewel het bedrijf groeit, zit de beoogde expansie er door de financiële crisis niet in.

Eyeworks boekte het afgelopen jaar wel succes met onder meer Octomom, een documentaireserie over de beroemde moeder van de achtling, de in LA ontwikkelde gameshow Heads or Tails en de realityserie Obese voor ABC.

Het moederbedrijf heeft inmiddels alle Amerikaanse aandelen verworven. De Amerikaanse tak gaat vanaf 1 januari 2010 Eyeworks USA heten.

Korte lijnen

''We hebben het afgelopen jaar gemerkt dat het hebben van korte lijnen tussen de vier boardleden van Eyeworks meer dan ooit van groot belang is'', aldus de topman van het bedrijf.

Met de terugkeer van de oprichter bevindt de hele vierkoppige board van Eyeworks zich weer in Nederland.

''Mede daardoor realiseren we met het bedrijf, in tegenstelling tot veel concurrenten, dit jaar zelfs een lichte groei.''

Regisseur

Behalve als producent is Oerlemans het afgelopen half jaar ook actief als regisseur.

Op 16 november beleeft zijn speelfilmdebuut Komt een vrouw bij de dokter in Amsterdam zijn wereldpremière. De verfilming van het roemruchte boek van Kluun is vanaf 26 november in de Nederlandse bioscopen te zien.

Vestigingen

Eyeworks heeft op dit moment vestigingen in vijftien landen op vier continenten.

Televisieprogramma's van het bedrijf worden in meer dan vijftig landen over de hele wereld uitgezonden.

Succesvolle formats zijn onder meer Test The Nation, The 10 en So You Wannabe a Popstar. In Nederland produceert het bedrijf ook programma's als Sterren dansen op het ijs, De Bauers en Flikken Maastricht.