WILLEMSTAD - Het Antilliaanse typetje Lucretia Martina van het programma Ushi en Dushi van Wendy van Dijk heeft de afgelopen dagen voor veel commotie op Curaçao gezorgd.

Tegenstanders en voorstanders van de satire staan daarbij recht tegenover elkaar.

De Antilliaanse minister van Onderwijs en Volksgezondheid Omayra Leeflang noemde de creatie dinsdag 'een slechte vorm van satire'.

Van Dijk toont met Lucretia Martina aan dat ze geen respect heeft voor de Antillen, meent de minister die het Van Dijk vooral kwalijk neemt dat ze zich niet heeft laten inlichten over hoe Antillianen praten en zich gedragen. Volgens veel critici praat Martina als een Surinaamse.

TeleCuraçao

De nationale tv-zender TeleCuraçao is eveneens niet blij met het typetje, dat zogenaamd weervrouw bij TeleCuraçao is.

De zender heeft een advocaat ingehuurd om te kijken of ze Van Dijk kunnen aanpakken voor het gebruiken van het logo van TeleCuraçao zonder toestemming. Dat heeft de zender woensdag laten weten.

Toerisme

Daartegenover staat het Curaçaose Toerisme Bureau dat Van Dijk heeft ingehuurd om met haar typetje op RTL reclame te maken voor het eiland.

Het toerismebureau denkt dat Lucretia Martina juist veel mensen positief aanspreekt. Deze samenwerking heeft Van Dijk zelf bekendgemaakt. Het toerismebureau wil als gevolg van de commotie rond het typetje voorlopig geen commentaar geven.

Heel blij

Volgens een medewerker van de Europese tak van het Curaçaose toerismebureau is men 'heel blij' met het typetje Lucretia 'Dushi' Martina.

In samenwerking met RTL zou zelfs een speciale website over haar zijn ontwikkeld, waarop ze het eiland promoot.

In het tv-programma RTL Boulevard liet Van Dijk weten dat haar typetje absoluut niet beledigend bedoeld is. ''Neem het niet zo serieus. Ik doe maar wat. En als je goed kijkt, zie je dat ik eigenlijk de Hollanders op de hak neem.''