AMSTERDAM - Prins Bernhard heeft in 1937 een helderziende genezer geraadpleegd. Nadat hij gewond raakte bij een ernstig verkeersongeluk ontbood hij de omstreden Indiase dokter Pranananda op Paleis Soestdijk.

Dat is opvallend omdat Bernhard zich in de jaren vijftig heftig verzette tegen de invloed die gebedsgenezeres Greet Hofmans had op koningin Juliana.

Televisieprogramma Netwerk meldt donderdag dat uit documenten uit 1946 van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de AIVD, blijkt dat Pranananda met een koninklijke auto zou zijn opgehaald en na afloop een bedankbriefje van het hof ontving.

Pranananda

Bernhard zelf ontkende tegenover de inlichtingendienst dat hij Pranananda had ontboden.

Pranananda werd door de veiligheidsdienst onderzocht omdat hij tijdens de oorlog collaboreerde met de Duitsers en joodse bezittingen zou hebben opgekocht. Hij zou zelfs ook door Adolf Hitler zijn geconsulteerd.

Dienst

Door de Engelse geheime dienst werd hij gezocht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij het gewelddadige verzet tegen de Britse koloniale overheersing.

Onderzoeker Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) laat vrijdagavond in de uitzending weten dat hij de verklaringen uit 1946 geloofwaardig vindt.

Het imago van Bernhard als een berekenende en nuchtere prins die wars is van iedere vorm van spiritualiteit klopt volgens hem dan ook niet.

Bekijk een foto van het ongeluk van Bernhard in 1937 op NU&toen.