UTRECHT - De film 'Phileine zegt sorry' heeft op hetNederlands Filmfestival in Utrecht negen nominaties gekregen vooreen Gouden Kalf. Dat maakte de Gouden Kalveren-jury maandagavondbekend.

De film van regisseur Robert-Jan Westdijk is genomineerd alsBeste Lange Speelfilm. Daarnaast is de film, die ook het festivalopende, onder meer genomineerd voor Beste Regie, Beste Acteur(Michiel Huisman), Beste Actrice (Kim van Kooten) en BesteScenario.

De grote tweede op de nominatielijst is de film 'Van God Los'van regisseur Pieter Kuijpers. Deze rolprent kreeg zes nominaties,waaronder in de categorieën Beste Lange Speelfilm, Beste Regie,Beste Scenario en twee keer in Beste Acteur (Tygo Gernandt enEgbert-Jan Weeber). Maandag kreeg de film tijdens de Filmdag voorscholieren overigens de PAUZE Jongeren Award uitgereikt.

Het bioscoopsucces 'De Tweeling' van regisseur Ben Sombogaartwerd vier keer genomineerd, onder meer ook voor Beste LangeSpeelfilm, Beste Regie.

In de categorie Beste TV Drama Lang zijn 'Najib en Julia' (Theovan Gogh), 'Klem in de Draaideur' (Peter de Baan) en 'De Ordening'(Pieter Kuijpers) genomineerd.

De Gouden Kalveren worden vrijdag op het slotgala van hetNederlandse Filmfestival uitgereikt. In totaal zijn er achttiencategorieën voor een Gouden Kalf. Tijdens het gala wordt ook hetGouden Kalf voor de Publieksprijs uitgereikt. Die gaat naar demeest gewaardeerde speelfilm onder de festivalbezoekers. Op deopeningsavond kreeg acteur Jan Decleir al een Gouden Kalf voor deCultuurpijs.

In totaal deden 96 producties, waaronder zestien langespeelfilms, mee voor een Gouden Kalf.