AMSTERDAM - De Nederlandse koninklijke familie is miljardair af volgens de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders die woensdag verschijnt.

Hun vermogen is door Quote dit jaar met 20 procent afgewaardeerd tot 800 miljoen euro, aldus hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.

De Oranjes zijn twee plaatsen gezakt, van de 23e naar de 25e plaats. Quote heeft de afwaardering voorgelegd aan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die volgens Van Stokkum voor het eerst in dertien jaar heeft gereageerd op de rijkenlijst.

Terecht

De RVD liet aan het tijdschrift weten dat de daling terecht is. ''Wat betreft het door u genoemde vermogen van 800 miljoen euro, zal iedere aanpassing naar beneden de schatting dichter naar de werkelijkheid brengen'', aldus de RVD.

De Rijksvoorlichtingsdienst reageert normaal gesproken nooit op vragen over het vermogen van de koninklijke familie.

Prins Bernhard

Een van de zeldzame keren dat de familie naar buiten trad, was in 2003. Prins Bernhard praatte de Oranjes destijds omlaag op de lijst van rijke mensen van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Hij liet weten dat de familie Van Oranje-Nassau nog geen tiende bezat van de eerder beweerde 2,1 miljard euro. Daarna heeft de RVD nog een keer gereageerd op de lijst in Forbes, met een soortgelijke reactie als die nu aan Quote is gegeven.

DSB Bank

Door de financiële crisis heeft de Quote 500 dit keer liefst 317 dalers. Dirk Scheringa, oprichter van de DSB Bank, is er op het laatste moment uitgegooid na het uiteenvallen van zijn imperium.

Hij stond op de 167e plek met een geschat vermogen van 162 miljoen euro, maar nu schat Quote Scheringa's vermogen op 10 miljoen euro.

De familie Brenninkmeijer (C&A) blijft net als vorig jaar de lijst aanvoeren. Hoeveel de familie heeft, wilde van Stokkum nog niet zeggen. De lijst wordt woensdagavond officieel gepresenteerd.