AMSTERDAM - Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband neemt zijn uitspraken over homo's terug. Dat zei hij dinsdag na afloop van een gesprek met homobelangenorganisatie COC.

''Ik heb alles teruggenomen. Ik bied mijn excuses aan. Ik heb het gewoon verkeerd gedaan.''

Ratelband zei onlangs in het tv-programma Pauw & Witteman en tegen de regionale zender RTV Noord Holland onder meer dat homoseksualiteit een afwijking is en dat homo's abnormaal zijn.

Kinderen

Hij betoogde dat ze immers geen kinderen kunnen krijgen die voor oudere generaties kunnen zorgen.

''Ik bedacht dat eigenlijk een beetje ter plekke'', zei hij dinsdag over die analyse. ''Je zit daar bij Pauw & Witteman. Dan moet je toch iets zeggen.''

Lid

Ratelband liet ook weten dat hij lid is geworden van het COC. Ook hetero's kunnen zich bij de organisatie aansluiten.

Voor de zekerheid benadrukte hij maar even dat hij toch echt op vrouwen valt. ''Het is geen bevestiging dat ik een sluimernicht ben.''

Boycot

Na de omstreden uitspraken riep het COC bedrijven op Ratelband niet meer in te huren voor peptalks of advies. Nu hij zijn excuses heeft aangeboden, trekt de organisatie die boycot in, zei voorzitter Wouter Nerings. Die liet verder weten blij te zijn over de uitkomst van het gesprek.

Ratelband zei dat een aantal bedrijven inderdaad gemaakte afspraken had geannuleerd. Bovendien heeft hij de afgelopen tijd een flink aantal bedreigingen ontvangen.

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Michiel Mulder (PvdA) deed op vrijdag 23 oktober aangifte tegen de 'mental coach' wegens discriminatie van homo's en wegens groepsbelediging. Hij zei dinsdagavond dat als Ratelband tot bezinning is gekomen en het echt meent daaruit meer winst is te halen dan uit een rechtszaak.

Ratelband bij COC