HILVERSUM - De VARA heeft haar succesvolle televisieprogramma TV-Moment van het Jaar geschrapt. Een woordvoerster van presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft dat maandag gemeld.

Volgens de VARA is hiertoe besloten omdat het programma ''relatief duur'' is.

Het TV-Moment van het Jaar veroorzaakte vorig jaar veel opschudding. De uitzending van Mooi! Weer De Leeuw, waarin Paul de Leeuw achterna gezeten wordt door een geestelijk gehandicapte vrouw won de prijs.

Maar de website GeenStijl, die ook genomineerd was, stelde dat de VARA met de cijfers had gesjoemeld. De site publiceerde een vertrouwelijk document waaruit zou blijken dat het interview dat een journalist van GeenStijl met minister Ella Vogelaar hield eigenlijk had moeten winnen.

Inzage

De website probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) inzage te krijgen in de stemcijfers, maar kreeg deze niet. De VARA valt als omroepvereniging namelijk niet onder de Wet openbaarheid van bestuur.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) stelde vervolgens zelfs Kamervragen over de kwestie aan minister Ronald Plasterk (Media).

Donorshow

Het programma, dat Matthijs van Nieuwkerk presenteerde, trok beide jaren dat het werd uitgezonden meer dan twee miljoen kijkers. In 2007 werden De Grote Donorshow van BNN en het gesprek van cabaretier Hans Teeuwen met de meiden van Halal uitgeroepen tot Het TV-Moment van het Jaar.

Volgens de VARA heeft de commotie van vorig jaar niets te maken met het besluit om het programma te schrappen.