AMSTERDAM - Acteur Arnold Schwarzenegger lijkt de volgende gouverneur van Californië te worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling waarvan de resultaten zondag bekend werden gemaakt. Schwarzenegger heeft in de peilingen een ruime voorsprong op zijn Republikeinse rivalen en zittend Democratisch gouverneur Gray Davis, die bij de herverkiezing volgende week in de Amerikaanse westkuststaat een flinke nederlaag aan zijn broek lijkt te krijgen.

Uit een peiling van CNN bleek dat 64 procent van de Californiërs voor het vertrek van Davis zal stemmen. Schwarzenegger ligt met veertig procent van de stemmen ver voor op zijn naaste rivaal, plaatsvervangend gouverneur Cruz Bustamante, die 25 procent van de stemmen krijgt. Op de derde plaats ligt de Republikeinse senator Tom McClintock.

Davis opende zondag, met nog een week van campagne voor de boeg, de aanval op Schwarzenegger, die volgens Davis puur op zijn populariteit als acteur drijft en weigert op inhoudelijke zaken in te gaan. Ook verweet Davis Schwarzenegger dat hij een uitnodiging om deel te nemen aan een televisiedebat heeft afgewezen.