AMSTERDAM - Gooische Vrouwen heeft vrijdagavond de Gouden Televizier-Ring 2009 in de wacht gesleept.

De dramaserie van RTL4 kreeg de meeste stemmen van het publiek en trok daarmee aan het langste eind.

De andere genomineerde tv-programma's voor de publieksprijs waren Boer zoekt vrouw extra van de KRO en Wie is de Mol? van de AVRO.

Hoofdrolspeelster en bedenkster Linda de Mol nam de prestigieuze televisieprijs vrijdagavond in ontvangst tijdens het 44e Gouden Televizier-Ring Gala in theater Carré in Amsterdam.

Vierde keer

Het was erop of eronder voor Gooische Vrouwen, want de dramaserie was al vier keer genomineerd en beleefde vrijdagavond op RTL4 de allerlaatste uitzending, recht tegenover de AVRO-uitzending van het Gouden Televizier-Ring Gala op Nederland 1.

"Ik zit 25 jaar jaar in het vak en toch zat ik hier weer met klotsende oksels en een droge keel. Hoe je een Gooische vrouw blij maakt? Nou met deze gouden ring", aldus Linda de Mol, die ook haar broer John de Mol dankte, die haar serie programmeerde op zijn tv-zender Talpa.

Yvon Jaspers

Yvon Jaspers (KRO) won eerder op de avond de Zilveren Televizier-Ster 2009 voor beste tv-vrouw. Ze kreeg de publieksprijs vrijdagavond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in theater Carré in Amsterdam.

De presentatrice van Boer zoekt vrouw won de prijs eveneens in 2006 en 2008. De andere genomineerden bij de vrouwen waren Linda de Mol (RTL) en Anita Witzier (KRO).

Ruben Nicolai

Ruben Nicolai won de Zilveren Televizier-Ster 2009 voor populairste mannelijke tv-persoonlijkheid. Andere genomineerden waren Matthijs van Nieuwkerk (VARA/NPS) en Johnny de Mol (Veronica).

Voor Nicolai was het zijn derde nominatie. In 2006 won hij reeds een Gouden Televizier-Ring met het BNN-team van De Lama's. Inmiddels presenteert hij programma's bij de AVRO, waaronder 71 graden Noord dat vanaf december op de buis komt.

Nicolai zei in zijn dankwoord dat het niet zijn beste tv-seizoen was geweest, doelend op de AVRO-flop Budget TV.

Talent Award

De Televizier Talent Award werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De vorige winnares Yolanthe Cabau van Kasbergen reikte de talentenprijs uit aan RTL-presentatrice Lieke van Lexmond.

Andere genomineerden in deze categorie waren NOS Journaal-presentatrice Eva Jinek en Valerio Zeno van BNN.

Jeugdjournaal

Het NOS Jeugdjournaal won de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma. Het Jeugdjournaal was al zes maal genomineerd.

Andere genomineerden voor de Gouden Stuiver waren de NPS-programma's Het Klokhuis (tiende nominatie) en Sesamstraat (tweede nominatie).

Presentatrice Milouska Meulens nam de prijs in ontvangst. "We horen er als Jeugdjournaal al jaren bij en nu hebben we hem", aldus Meulens.