AMSTERDAM - Angelina Jolie heeft Iraakse vluchtelingen voor de derde keer een hart onder de riem gestoken.

De actrice vloog naar Syrië, waar ze in Damascus een vluchtelingenkamp bezocht. Dit keer nam de VN-ambassadrice haar vriend Brad Pitt mee op sleeptouw.

Het acteurskoppel bracht een deel van de dag door in het kamp in de Syrische hoofdstad. Jolie en Pitt ontmoetten twee Iraakse gezinnen.

De tweede familie die het koppel over de vloer kreeg vluchtte in juli nadat een zoon twee keer ontvoerd werd en de moeder mishandeld werd.

"Ik werd dertien dagen lang elke dag mishandeld, soms wel door tien man", vertelde de geëmotioneerde moeder. "Ik wilde mezelf van kant maken, de enige reden die ik had om te blijven leven, waren mijn kinderen."

Verhaal

Het verhaal maakte veel los bij Jolie, die sinds 2001 ambassadrice van de vluchtelingenorganisatie van de VN is en zelf zes kinderen heeft. "Ik dank je voor het delen van je verhaal", zei ze, terwijl ze de hand van de moeder vasthield.

"Het maakt het makkelijker om je problemen te snappen. Het is erg dapper van je dit achter je te laten voor je kinderen."

VN

Jolie is de laatste maanden lekker op dreef met haar werk voor de VN. Vorige maand was ze nog in Kenia, waar ze Somalische vluchtelingen bezocht. In juli bezocht ze een vluchtelingenkamp in Bagdad, Irak.

Een maand eerder doneerde ze een miljoen dollar (ruim 685 duizend euro) aan vluchtelingen in Pakistan. Ook Nederland kreeg een bezoek van Jolie. In mei woonde ze in Den Haag een zitting van het Internationaal Strafhof bij.

Uitleg

Vrijdag sprak de 34-jarige actrice de Syrische president en zijn vrouw. Ze kreeg uitleg over de hulp die Iraakse vluchtelingen geboden wordt. Aan het eind van haar bezoek riep Jolie de internationale gemeenschap op de Iraakse vluchtelingen niet te vergeten.

"De meeste vluchtelingen kunnen niet terug naar Irak. Daardoor blijven ze afhankelijk van hulp van de internationale gemeenschap."