LOS ANGELES - Regisseur Roman Polanski moet door de Amerikaanse justitie als een zedendelinquent worden behandeld, net als iedereen die seks heeft met minderjarigen.

Dat zei de gouverneur van de Amerikaanse staat Californië en ex-acteur Arnold Schwarzenegger donderdag tegen nieuwsstation CNN.

''Ik zou in deze situatie niet anders handelen dan bij andere personen'', aldus Schwarzenegger, die als gouverneur van Californië de macht heeft om Polanski gratie te verlenen, mocht de regisseur daarom vragen.

Minderjarige

De 76-jarige Polanski, maker van veelbekroonde films als The Pianist, Chinatown en Rosemary's Baby, werd afgelopen weekend in Zwitserland gearresteerd voor seksueel contact met een minderjarige dat hij meer dan dertig jaar geleden in Amerika heeft gehad.

De regisseur vluchtte tijdens de afwikkeling van de zaak uit de Verenigde Staten weg.

Een aantal gerenommeerde mensen uit de filmwereld heeft zich de afgelopen dagen bij een Frans initiatief aangesloten om Roman Polanski vrij te krijgen.

Onder hen zijn Harvey Weinstein, de producent van Oscarwinnaars als The Lord of the Rings en Shakespeare in Love, en Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes.

Sluitstuk

Polanski's aanklager, Steve Cooley, verwierp donderdag hun beschuldiging dat justitie de filmmaker nodeloos opjaagt. Volgens hem is het oppakken van de verdachte eenvoudigweg het sluitstuk van een rechterlijke procedure die al sinds 1978, het jaar dat Polanski de benen nam, loopt.