LOS ANGELES - Als regisseur Roman Polanski nu in de Verenigde Staten wordt berecht, wacht hem een strengere strafmaat dan in 1977. In dat jaar werd hij aangeklaagd voor seks met een minderjarige. Maar de strafmaat voor zedendelicten is de afgelopen dertig jaar flink opgevoerd.

Dat stelt de Amerikaanse hoogleraar strafrecht Stan Goldman. ''Als hij nu wordt veroordeeld, is de kans groot dat hij nooit meer vrijkomt'', meent de jurist.

In 1977 sloot Polanski een deal met justitie. Als hij schuld bekende voor seks met een minderjarige, zou hij niet worden vervolgd voor verkrachting. Terwijl de zaak nog liep, vluchtte de regisseur uit de Verenigde Staten.

Filmfestival

De nu 76-jarige filmmaker van klassiekers als The Pianist, Rosemary's Baby en Chinatown werd zondag in Zwitserland aangehouden toen hij een filmfestival in Zürich wilde bezoeken. De Franse regering eiste in eerste instantie vrijlating van de regisseur, maar trok deze steun woensdag weer in. ''Polanski staat niet boven de wet'', aldus een regeringswoordvoerder.

Vrijlating

De advocaat van de regisseur heeft de Zwitserse autoriteiten dinsdag officieel om vrijlating gevraagd. Binnen de internationale filmwereld heeft de arrestatie tot veel commotie geleid.

Beroemde Amerikaanse filmmakers als Woody Allen, David Lynch, Martin Scorsese en producent Harvey Weinstein (Lord of the Rings) ondertekenden een petitie waarin ze protesteren tegen de detentie van Polanski in Zwitserland.