AMSTERDAM – Sylvie van der Vaart was maandag de speciale gast tijdens het Estee Lauder Pink Ribbon Award Gala 2009 in een in roze licht gehuld Carré. Op deze manier werd oktober, de borstkankermaand, ingeluid.

Tijdens het gala werd door Van der Vaart de Estée Lauder Pink Ribbon Award uitgereikt. De prijs, inmiddels vier jaar oud, heeft tot doel om vrouwelijkheid tijdens of na borstkanker te verbeelden.

In mei van dit jaar werd bij Sylvie van der Vaart borstkanker in een vroeg stadium ontdekt. Hierna werd ze succesvol geopereerd.

Wel moest ze een preventieve chemokuurtherapie ondergaan. Door de kuur verloor ze haar haren en besloot ze een pruik te gaan dragen. Recentelijk maakte ze haar opwachting in een Duitse talkshow, waar ze indrukwekkend sterk overkwam.

Vele BN’ers passeerden maandagavond de revue op de roze loper. Iedereen benadrukte de noodzaak om veel aandacht te geven aan borstkanker.

Bespreekbaar

“Het is heel belangrijk om borstkanker bespreekbaar te maken. Teveel mensen schamen zich er nog voor. Ze voelen dat er een knobbeltje zit, maar durven niet naar de dokter,” vertelt Catherine Keyl. "Ik hoop dat een avond zoals deze er aan bijdraagt om mensen toch die stap te laten zetten om er makkelijker over te praten.”

Ook Willeke Alberti kan het niet vaak genoeg zeggen. “Het komt zo enorm veel voor. Een op de negen vrouwen krijgt borstkanker,” zegt Alberti, “in mijn omgeving is het helaas bij een aantal vriendinnen voorgekomen. Het is zo belangrijk om aandacht te geven aan deze ziekte. Ook ik controleer mezelf regelmatig. Dat moet iedereen doen.”

Mannen

Niet alleen vrouwen krijgen borstkanker, ook mannen kunnen met de ziekte te maken krijgen. “Dat heb ik inderdaad ook gehoord,” zegt Robert ten Brink, “maar godzijdank ben ik er nog niet mee in aanraking gekomen, ook niet in mijn omgeving.

Het geeft maar weer aan dat er veel openheid moet komen over borstkanker. Voor zowel mannen als vrouwen.”

Orchideeën

Rob Verlinden, de man met de groene vingers, promootte maandag zijn orchideeën. Met het geld wil hij de Stichting Pink Ribbon steunen.

“Iedereen vindt orchideeën leuk, dus dit lijkt me een goede manier om ze te promoten en om de Stichting te helpen.”

Foto's

Bekijk alle foto's van het Pink Ribbon Gala op NUfoto.nl