LONDEN - Een aantal gerenommeerde mensen uit de filmwereld heeft zich aangesloten bij het Franse initiatief om regisseur Roman Polanski vrij te krijgen. 

Onder hen bevinden zich onder meer Harvey Weinstein, de producent van Oscarwinnaars als The Lord of the Rings en Shakespeare in Love, en Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes.

De 76-jarige Polanski, maker van veelbekroonde films als The Pianist, Chinatown en Rosemary's Baby, werd zaterdag in Zwitserland gearresteerd voor seksueel contact met een minderjarige dat hij meer dan dertig jaar geleden in Amerika heeft gehad.

De regisseur vluchtte tijdens de afwikkeling van de zaak uit de Verenigde Staten weg.

Gratie

Frankrijk en Polen gaan samen aan de Verenigde Staten vragen of zij Zwitserland willen verzoeken Polanski vrij te laten. ''We bellen elke filmmaker die we kennen om zich bij ons verzoek om gratie aan te sluiten'', stelt Weinstein maandag op de website van het Britse filmblad Screen.

De producent wordt beschouwd als één van de machtigste mannen van Hollywood.

Justitie in Amerika wil de Poolse filmmaker, die Frans staatsburger is, bestraffen omdat hij in 1977 een 13-jarig meisje zou hebben gedrogeerd en verkracht. Polanski heeft destijds bekend in ruil voor strafvermindering, maar ontvluchtte daarop de VS om er nooit meer terug te keren.

Strafvermindering

Hij stelde later dat de strafverminderingsdeal ineens van de baan bleek. De rechter van destijds is inmiddels overleden. Polanski werd zaterdag in Zürich gearresteerd toen hij een oeuvreprijs wilde komen ophalen.

In de Franse krant Le Figaro stelt de Parijse advocaat van Polanski dat hij eist dat zijn cliënt op vrije voeten komt. ''Daarna gaan we tegen die uitlevering vechten.''

Regisseur Roman Polanski gaat zijn geplande uitlevering aan de Verenigde Staten aanvechten. Dat heeft zijn advocaat gezegd, meldde de BBC maandag. Als Polanski in de Verenigde Staten wordt berecht, wacht hem mogelijk een celstraf van vijftig jaar.