AMSTERDAM – The Entertainment Group, het artiestenbureau van Marco Borsato, is failliet.

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag het faillissement uitgesproken, maakte een woordvoerster van de rechtbank bekend.

Het personeel is toegesproken en naar huis gestuurd omdat de kans op een doorstart niet meer mogelijk is.

Medewerkers van het bedrijf, waar onder andere Marco Borsato miljoenen in stak, hebben gisteren te horen gekregen dat ze hun spullen kunnen inpakken.

“Ik ben verslagen, verdoofd, leeg en intens verdrietig,” zegt de zanger tegen Story.
“Ik heb twintig jaar gewerkt en al mijn werk is nu in rook opgegaan. Ik moet zelfs vanaf de min alles weer opbouwen.”

Alles kwijt

Borsato zegt alles kwijt te zijn, behalve zijn huis en zijn gezin. Kwade tongen beweren volgens Story dat Marco’s huwelijk met Leontine door de financiële malaise op losse schroeven zou staan.

“Mijn huwelijk is sterk genoeg om dit drama te overleven. Leontine is een fantastische vrouw. Ze staat echt helemaal achter me.”

En ook de kinderen van het echtpaar blijft de ellende niet bespaard. Er is een psycholoog ingeschakeld, omdat de kinderen Marco elke dag verdrietig zien rondlopen.

“Er lopen de hele dag mensen in en uit het huis, er staan cameraploegen voor de deur. We konden het niet verborgen houden. We hebben een psycholoog gevonden die ons daar heel goed bij helpt.”

Nieuw album

Om het drama enigszins het hoofd te bieden is de zanger druk bezig met zijn nieuwe album Waarschijnlijk komt het werk eerder uit dan aanvankelijk bedoeld was.

“Dit kost allemaal zoveel energie,” vertelt Marco. “Ik ben zo moe. Voordat deze ellende begon was ik druk aan het trainen en afvallen. Van trainen kom uiteraard niets meer en voor dat afvallen hoef ik niet eens meer wat te doen. De kilo’s vliegen eraf.”

LAB Ventures

Het amusementsbedrijf kwam in de financiële problemen door activiteiten van zusteronderneming LAB Ventures.

Dat blijkt uit analyses van verschillende media, want de TEG-leiding doet er tot dusver het zwijgen toe. The Entertainment Group werd vijftien jaar geleden door Borsato opgericht.

De firma heeft vestigingen in Nederland en Finland en ''creëert entertainmentmerken'', zo omschrijft TEG op zijn website zijn activiteiten.

Symphonica in Rosso

Het is onbekend of Symphonica in Rosso dit jaar doorgaat. Woensdag geven Marco Borsato en concertorganisator Mojo daar een persconferentie over in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

''Marco Borsato is momenteel aan het onderzoeken of de Symphonica in Rosso concerten met Diana Ross kunnen doorgaan en op welke wijze. Hij is daarvoor met verscheidene partijen in gesprek. Aangezien het een complexe materie is met veel betrokkenen, heeft Marco Borsato nog iets langer de tijd nodig. De beslissing of de shows door kunnen gaan, valt woensdagochtend'', aldus een woordvoerster van Mojo Concerts. 

Hyves

Naast de bestaande activiteiten van TEG besloot het bedrijf nieuwe markten aan te boren met LAB Ventures. Dat bedrijf hield zich onder meer bezig met het regelen van diensten zoals het omzetten van airmiles naar beltegoeden en muziekvideo's, die via Hyves konden worden verspreid.

Hierin werd stevig geïnvesteerd, maar die investeringskosten kwamen er, volgens verschillende media, niet uit. Vorig jaar zou LAB Ventures al voor 8 miljoen euro in de rode cijfers staan.

Miskoop

De miskoop van LAB bracht TEG steeds verder in de problemen. Crediteuren eisten hun geld op en debiteuren raakten kopschuw met betalen. Ze vreesden een naderend faillissement. TEG kon steeds minder makkelijk over geld beschikken om lopende verplichtingen te voldoen.

De Rabobank legde beslag op gebouwen van de grootaandeelhouders, onder wie Borsato. Andere aandeelhouders zijn Unico Glorie (oud Veronica-ondernemer), Borsato-manager Paul Brinks en Ajax-directeur Rik van den Boog.