AMSTERDAM - Vlak voordat de Kaktus Groep omviel zou 'Meneer Kaktus' Peter Jan Rens met zijn bedrijf gerommeld hebben.

De curator zegt woensdag dat de kindervriend ongeoorloofd handelde, onder meer door vlak voor het faillissement een extra hypotheek op zijn woning te laten leggen. Donderdag dient een kort geding waarin opheffing van de hypotheek wordt geëist.

De Kaktus Groep ging in mei failliet. Vlak voordat Rens' bedrijf omviel, stelde hij volgens De Telegraaf met een zakenpartner enkele waardevolle spullen veilig.

De krant, die zich baseert op processtukken, stelt dat aandelen in een telefoonbedrijf voor een euro verkocht werden aan de zakenpartner.

Extra hypotheek

Ook liet Rens op het laatste moment een extra hypotheek op zijn Amsterdamse woning leggen. Dat verhaal wordt bevestigd door curator Sander Schouten, die stelt dat de kindervriend 'paulianeus' handelde. Dit houdt in dat ongeoorloofd wordt 'voorgedrongen' bij een failliet persoon, wat strafrechtelijk kan worden vervolgd. Volgens Schouten is Rens' woning lastiger te verkopen door de extra hypotheek.

Rechter

De hypotheek staat op naam van Rens' zakenpartner, waardoor hij partij bij de verkoop van de woning wordt. "Er is dus eigenlijk een extra persoon aan tafel gezet", zegt Schouten. Reden voor hem naar de rechter te stappen.

Rens bestrijdt in De Telegraaf dat hij onjuist heeft gehandeld. "Ik begrijp niet waarom men zo agressief tegen mij tekeergaat."

De televisiemaker, die in de jaren tachtig bekend werd als 'Meneer Kaktus', heeft zijn buik vol van het zakendoen. "Ik doe vanaf nu alleen nog maar vrijwilligerswerk."