AMSTERDAM - Het iconische model Cindy Crawford begeeft zich op het onbewandelde pad van de schoenenbusiness, en heeft daarmee de fitness-video's en een geambieerde carrière op het witte doek achter zich gelaten.

De inmiddels 43-jarige Crawford leent haar beroemde oogopslag en glimlach - waarboven de even beroemde moedervlek prijkt - aan de Nederlandse schoenengigant van Haren.

Voor de 5th Avenue collectie heeft zij persoonlijk achttien modellen geselecteerd die vanaf half september in de winkels verkrijgbaar zullen zijn.

Op dezelfde datum wordt een televisiecommercial gelanceerd die op verschillende Nederlandse televisiezenders zal worden uitgezonden: Een helikoptervlucht over Manhattan voert de kijkers naar 5th Avenue waar het model ‘per toeval’ met de betreffende schoenencollectie wordt gefotografeerd.

Collectie

‘’Ik hou van schoenen, zoals alle vrouwen”, verklaart Cindy tijdens de fotoshoot. "Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken om mijn eigen collectie schoenen uit te brengen."

Cindy Crawford wordt weleens één van de 'grote vijf' genoemd. Een benaming voor de vijf beroemdste modellen die in de jaren negentig het begrip ‘topmodel’ in het leven hebben geroepen.

Ontelbare keren sierde ze – net als de overige vier: Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Christy Turlington en Naomi Campbell - de covers van de belangrijkste internationale magazines.

Audrey

Volgens onderzoek van de Britse krant NewWoman bereikte Cindy na de legendes Audrey Hepburn en Grace Kelly de derde plaats van de mooiste vrouw aller tijden.

Beelden: van Haren, fotograaf Mark Abrahams.

Cindy Crawford voor Van Haren