AMSTERDAM - Heleen van Royen, die met haar gezin in Portugal woont, wil beoordeeld worden op haar boeken, niet op haar persoon.

In een interview met het tijdschrift Grazia vertelt de schrijfster dat de verhuizing naar Portugal haar goed heeft gedaan.

Ze vindt het ‘buitengewoon aangenaam’ dat ze in Portugal 'gewoon' kan zijn: “In Nederland hebben mensen een beeld van mij en dat is altijd een ding: herken je mij, ken je mij, wat vind je van mij?”

Dierbaar

Door het tumult rond haar persoon vergeten mensen in Nederland volgens Van Royen soms wat ze doet: boeken schrijven. “Dat is mijn vak en dat is me ontzetten dierbaar. Ik snap dat ik reacties oproep omdat ik allerlei dingen heb geroepen, maar uiteindelijk wil ik beoordeeld worden op mijn boeken, niet op mijn persoon."

Toen Van Royen's dochter Olivia in het ziekenhuis lag na een ongeluk met een speedboot kon ze niets anders dan erover schrijven. "Het is mijn grootste talent en mijn grootste passie. Ik heb het nodig, dat maakt het leven draaglijk.”

Moeilijk

Zonder schrijven zou het leven heel moeilijk zijn, vertelt Van Royen. “Dan zou ik waarschijnlijk wel schilderen of fotograferen; ik kan niet leven zonder dingen te maken. Het heeft me vaak in problemen gebracht, want soms schrijf je veel te persoonlijke dingen op over mensen die dat niet leuk vinden. Dat probeer ik nu tot een minimum te beperken.”

Prikkelend

Als Van Royen nog een leven zou hebben, zou ze wel een man willen zijn. “Contact met mannen is spannender en prikkelender. Vrouwen vind ik leuker om mee te zijn, maar mannen domineren gewoon. Mannen vergelijken zich minder snel omdat ze toch al overtuigd zijn van zichzelf. Vrouwen zijn dat van nature minder. Mannen worden per definitie serieuzer genomen dan vrouwen, ik doe dat zelf ook."

Slimmer

Een man is volgens Van Royen altijd geloofwaardiger dan een vrouw. "Volgens mij is dat genetisch ingeprent. Een man is per definitie toch iets méér dan een vrouw. Stel dat je hulp nodig hebt en er zijn een man en een vrouw, dan zul je je toch altijd eerder richten tot die man. Irritant, maar dat zit biologisch in ons. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen zijn mannen gewoon sterker en slimmer.”

Seksualiteit

Het enige terrein waarop vrouwen een soort macht hebben volgens Van Royen, is seksualiteit: “Dat kunnen we geven of niet. Als jij vanavond naar de kroeg gaat, kun je iemand versieren. Maar een man die vanavond naar de kroeg gaat, moet maar afwachten of het gaat lukken. Dat geldt voor iedere vrouw, dat heeft niet zo veel met uiterlijk te maken. Dat hebben wij. Tenminste, tot op zekere leeftijd, je weet niet wanneer dat ophoudt.”

Monogamie

Het was al langer bekend dat Van Royen nIet veel waarde hecht aan monogamIe: “Blijkbaar is het bedreigend als een vrouw dat zegt. Dat is toch ook weer niet zo spectaculair? Mijn imago is niet zozeer van mij. Ik ga er niet over wat mensen van mij denken.”

Eerste keer

De eerste keer dat ze seks had, vond ze meteen leuk. “Ik dacht dat het heel erg pijn ging doen, want met tampons ging het in het begin helemaal mis. Dat deed zo zeer! Dan kan seks alleen maar ontzettend pijn doen, dacht ik."

Voordat Van Royen werd ontmaagd, had ze tweeënhalf jaar een vriendje.  "Daardoor was ik qua seks optimaal voorbereid. Ik had al orgasmes gehad; dat werkte allemaal, geen probleem. Toen ik het eindelijk deed, was het hartstikke lekker, maar toen had ik wel een voorspel van tweeënhalf jaar gehad.”

Yoga

Ze kan slecht ontspannen, iets dat haar man Ton van Royen bezorgd maakt.  “Ik slaap al een tijd heel slecht, ik slaap alleen met slaappillen. Het is de keerzijde van creativiteit; ik zet iets aan, dat werkt fantastisch, ik kan het alleen niet meer uitzetten."

Van Royen wil yoga gaan doen. "Ik vind het elke keer een nederlaag als ik een slaappil neem, echt heel erg. Ik moet toch gewoon in slaap kunnen vallen? Dus ik hoop dat yoga helpt.”