AMSTERDAM - Ruim twee maanden na zijn dood is het zover: Michael Jackson wordt begraven. De popster wordt donderdagavond, plaatselijke tijd, ter aarde besteld op Forest Lawn Memorial Park in Los Angeles.

De kosten van de uitvaart waren lange tijd een twistpunt. Moeder Katherine wilde via een rechtszaak voorkomen dat de familie opdraait voor de hoge kosten.

Woensdag besloot een rechter dat de begrafenis wordt betaald uit het erfgoed van de popster. Dat betekent dat Jackson zelf opdraait voor de kosten, die door een advocaat van de beheerders van Michaels nalatenschap 'exorbitant' hoog worden genoemd.

Spektakel

De besloten rouwdienst belooft een groot spektakel te worden. Souldiva Gladys Knight treedt op en Michaels familie laat voor de gelegenheid hun lievelingseten, ricotta doughnuts, overkomen van een restaurant in Connecticut.

Nabestaanden van de popster stellen de komst van paparazzi, fans en andere belangstellenden niet op prijs bij de ceremonie. Alleen personen met een uitnodiging mogen voor de laatste keer afscheid nemen van de popster.

De familie heeft twaalf plekken op de begraafplaats gekocht, waardoor nog onduidelijk is waar Jackson precies komt te liggen.

Doodslag

De King of Pop overleed 25 juni aan een hartstilstand als gevolg van verkeerd medicijngebruik. Vrijdag maakte de lijkschouwer bekend dat hij de dood van Jackson als doodslag ziet. De betrokkenheid van lijfarts Conrad Murray wordt nog onderzocht.

Aanvankelijk was het plan om Jackson op zijn verjaardag te begraven. Papierwerk zorgde er echter voor dat dat niet doorging. De popster zou op 29 augustus 51 jaar zijn geworden.