AMSTERDAM - Maleisische moslims mogen toch een concert van de Amerikaanse hiphopgroep Black Eyed Peas bijwonen. De regering is teruggekomen op een besluit om moslims te weren van het concert.

Het verbod gold omdat het concert is georganiseerd door bierbrouwer Guinness. Waarom de autoriteiten van gedachten zijn veranderd is niet bekend, maar het verbod leidde in Maleisië tot veel ophef.

De Black Eyed Peas treden op 25 september op in een attractiepark in de buurt van Kuala Lumpur. Dat gebeurt ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Guinness-brouwerij in Dublin.

Toerisme

Gewoonlijk mogen drankfabrikanten in Maleisië geen evenementen houden, maar de autoriteiten hebben voor Guinness een uitzondering gemaakt, omdat ze hopen dat het concert het toerisme zal stimuleren.

Maleisische moslims, zo'n zestig procent van de bevolking, zijn onderworpen aan de sharia, die alcoholgebruik verbiedt. Toch is het drinken van alcohol in slechts drie van de dertien Maleisische staten strafbaar voor moslims.

Stokslagen

In een van die staten werd een vrouw die in het openbaar een biertje dronk in juli tot zes stokslagen veroordeeld. Inmiddels is haar straf opgeschort.