AMSTERDAM - Hij speelde ooit in 'Costa' en 'Volle Maan', maar tegenwoordig is Michiel Huisman (28) meer van de heftigere rollen. Zo schittert de acteur in maar liefst drie Engelse films. "Ik vind het heerlijk om mijn speelveld aanzienlijk te vergroten", zegt Huisman deze week in Viva.

De acteur was dit jaar te zien in het kostuumdrama 'The young Victoria'; hij is bezig met de opnames voor de BBC-film 'Margot' en op dit moment speelt hij in de arthousefilm 'Unmade beds'.

Drie Britse films. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat Nederland te klein voor hem is geworden, benadrukt hij in Viva. "Het was meer dat mijn agent het internationaal uitkomen van 'Zwartboek' wilde aangrijpen om voor mij contacten te leggen in het buitenland."

Huisman vindt het bovendien negatief klinken als hij zou zeggen dat hij Nederland ontgroeid is. "En het is ook dom, want ik ben hier aan het werk en kan nog steeds toffe dingen maken."

De acteur zegt het vooral belangrijk te vinden dat hij kan blijven groeien. "Als ik alleen maar blije, lichte rollen zou spelen, zou ik dat misschien saai gaan vinden en me gaan vervelen."

Afkicken

Overigens hakt het filmen er wel flink in, geeft Huisman toe. Na zes weken draaien moet hij naar eigen zeggen flink afkicken. "Als je opeens weer thuisbent is er .... níks. Je wordt ook heel moe ineens."

Toch kan Huisman dat relativeren, vooral omdat hij nu een vrouw (Tara Elders) en kind (Hazel) heeft. "Mijn vrouw en dochter zijn de ultieme relativering voor alles. Zo van: o, o, wat was het allemaal belangrijk - niet dus. Dat vind ik wel een lekker gevoel van thuiskomen."