LOS ANGELES - Popster Michael Jackson is overleden aan een overdosis van het verdovingsmiddel propofol. Dat blijkt uit bevindingen van de patholoog-anatoom, staat in documenten van een rechtbank in Houston die maandag openbaar zijn gemaakt.

De 50-jarige Jackson overleed op 25 juni door een hartstilstand.

Het politieonderzoek naar de omstandigheden rond zijn dood richtte zich vooral op medicijnen die Jackson gebruikte en de rol van artsen daarbij, in het bijzonder van zijn persoonlijk arts Conrad Murrray, die de fatale dosis zou hebben toegediend .

De arts die de autopsie uitvoerde, Lakshmanan Sathyavagiswaran, heeft op basis van de voorlopige resultaten van het toxologisch onderzoek geconcludeerd dat een overdosis propofol, een krachtig narcosemiddel, tot de hartstilstand heeft geleid.

De bekendgemaakte conclusies van de lijkschouwer staan in het arrestatiebevel dat in Houston is uitgevaardigd tegen Murray. Het kantoor van de arts is in deze stad gevestigd.

Geruchten

Er gingen al langere tijd geruchten dat de hartstilstand van Jackson door propofol zou zijn veroorzaakt, maar dat werd nooit eerder bevestigd.

De dood van Michael Jackson zou als moordzaak worden behandeld. Tegen Murray loopt een gerechtelijk onderzoek, maar hij is niet aangeklaagd.

Slapeloosheid

De cardioloog zou de aan slapeloosheid lijdende popster gedurende verschillende weken dagelijks propofol gegeven hebben. Uit angst voor een toenemende afhankelijkheid probeerde hij hem op het laatst minder sterke slaapmiddelen gegeven.

Toen die niet goed werkten zou Murray op dringend verzoek van Jackson toch nog een dosis propofol hebben toegediend, waarna de popster is overleden.