NASSAU - Het moment van de waarheid nadert voor Avalon-Chanel Weyzig (19), die zondagavond Nederland vertegenwoordigt bij de internationale Miss Universe verkiezing op de Bahama's.

In hotel Atlantis Paradise Island, een van de duurste hotels ter wereld, zet de Zwolse schone zondagavond haar beste beentje voor.

Europa heeft sinds 1990, toen Noorwegen het kroontje bemachtigde, niet meer gewonnen. De Nederlandse Angela Visser won de schoonheidsverkiezing twintig jaar geleden.

Couturier Addy van den Krommenacker ontwierp voor de Nederlandse miss een zilverkleurige glitterjurk, die louter bestaat uit steentjes en pailletten.

Bikinironde

Aan de 58ste editie van de internationale beautyverkiezing in de Imperial Ballroom doen zondag 84 meiden mee. Uit deze groep schoonheden worden zondagavond vijftien dames gekozen die door mogen naar de bikinironde.

De Amerikaanse multimiljonair Donald Trump, de organisator van de verkiezing, kiest zes meiden van deze top 15, waarna de overige negen worden gekozen door de jury. Tien dames mogen meedoen aan de galaronde, waaruit een top 5 volgt voor de vragenronde.

Spaans

Avalon-Chanel werd eind juni in Noordwijk gekozen tot Miss Universe Nederland. Ze studeerde het afgelopen jaar Spaans in Barcelona en begint komend schooljaar aan de opleiding Media, Entertainment en Management in Haarlem.

De brunette heeft een vader die geboren is in Indonesië. Ook haar oma van haar moeders kant komt daar vandaan.

De verkiezing wordt zondagavond vanaf negen uur plaatselijke tijd (3.00 uur Nederlandse tijd) live uitgezonden door de Amerikaanse tv-zender NBC.