ROTTERDAM - Acteur Pieter Lutz is donderdagmiddag in zijn woonplaats Rotterdam op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan een hartstilstand.

Dit maakte zijn vrouw Ivonne Lutz-Van Elburg, met wie Lutz vijftig jaar getrouwd was, bekend. Een paar weken geleden werd Lutz getroffen door een tia.

Een week geleden, op donderdag 13 augustus, vierde hij nog zijn 82ste verjaardag.

Lutz was de jongste van de drie toneelbroertjes Lutz. De serieuze Ton de oudste, de lichtvoetige Luc de middelste en Pieter, met zijn droevige en tegelijk komische hoofd, de benjamin.

Artistieke familie

Hun vader was vertegenwoordiger van een sigarettenfabriek en -importbedrijf, maar kwam uit een artistieke familie en dus was het toch niet zo gek dat drie van zijn acht kinderen voor een toneelloopbaan kozen.

Petrus Gerardus Lutz, geboren op 13 augustus 1927 in Delft, haalde in 1954 zijn diploma aan de Amsterdamse toneelschool en debuteerde niet lang daarna bij de Haagse Comedie.

Rotterdams Toneel

Hij was verder verbonden aan het Rotterdams Toneel, het Nieuw Rotterdams Toneel, Globe, Stadstoneel Rotterdam en het Publiekstheater.

Hij speelde van Shakespeare tot Ibsen en van Molière tot Havel.

Bas Boterbloem

Behalve aan toneel, wijdde hij zich al snel aan de omroep. Hij speelde talloze rollen in hoorspelen en op tv.

Een groot succes van die beginjaren was de AVRO-kindertelevisieserie Bas Boterbloem, waarin hij een boswachter met een sint-bernardshond speelde (seizoen 1960/1961).

Bergen fanmail

De Nederlandse peuters en kleuters van die jaren zaten ademloos voor de buis en hun ouders schreven namens de koters bergen fanmail.

Een van zijn recentere rollen was die van kroegloper Fred van Zoomeren in Het Zonnetje in Huis met onder anderen Johnny Kraaykamp en Martine Bijl.

Plezier

In 1996 zei hij daarover: ''In feite hoef ik niet meer te werken, maar ik ga nog elke keer met plezier naar de opnamen. Kennelijk kan ik er niet buiten. Bovendien is het een leuke serie. Iemand zei tegen me: jullie doen niet leuk, jullie zijn leuk. Dat is het grootste compliment dat ze je kunnen geven.''

Lutz speelde de rol van kroegloper Fred van 1994 tot het einde van de comedyserie in 2003. De serie werd aanvankelijk uitgezonden door de VARA en werd in 1995 overgenomen door RTL4.

Pieter Lutz speelde ook in bekende Nederlandse films, zoals de De Overval, Pastorale en de Lift.

Inmiddels is een condoleanceregister geopend.