AMSTERDAM - David Copperfield is aangeklaagd wegens een zedenmisdrijf. Een 22-jarige vrouw uit Seattle zegt dat de 52-jarige illusionist haar twee jaar geleden heeft verkracht.

De Amerikaanse krant The Seattle Times heeft de hand weten te leggen op de rechtbankdocumenten.

Het 22-jarige model bezocht in januari 2007 een show van de wereldberoemde illusionist. Ze werd op het podium geroepen om Copperfield te assisteren, waarna backstage haar gegevens genoteerd werden.

Een van Copperfields vaste assistenten vertelde de vrouw dat de goochelaar haar kon helpen met haar modellencarrière.

Privé-eiland

Een halfjaar later werd de vrouw uitgenodigd op Copperfields privé-eiland in de Bahama's. De illusionist zou haar verteld hebben dat er meerdere gasten op het eiland waren, maar eenmaal aangekomen was de vrouw naar eigen zeggen alleen met Copperfield.

Tijdens haar vierdaagse bezoek zou de magiër zich meermalen aan haar vergrepen hebben. Het model zegt dat Copperfield haar zou doden als ze geen seks met hem had.

Opslagloods

De beschuldigingen kwamen eind 2007 aan het licht nadat de FBI een opslagloods van de goochelaar binnenviel. De vrouw had vervolgens twee jaar de tijd om een civiele zaak tegen de magiër aan te spannen. Het Amerikaanse openbaar ministerie overweegt Copperfield ook strafrechtelijk te vervolgen.

Afpersing

De illusionist laat via zijn advocaten weten dat de beschuldigingen vals zijn. Copperfield beschuldigt de vrouw van afpersing, ze zou geld willen zien van de magiër.

Uit de ingediende rechtbankdocumenten blijkt dat het model een schadevergoeding wil, de hoogte is onbekend. "Deze vrouw heeft in het verleden eerder gelogen", stelt een van Copperfields advocaten. "En doet dat ook in deze zaak."

Helpen

Volgens de magiër en zijn advocaten was de vrouw niet alleen met Copperfield op het eiland. "De beschuldiging dat niemand haar kon helpen is onjuist. De vrouw sprak, dineerde en recreëerde met de andere gasten."

Ook zou ze niet tegen haar zin op het eiland gehouden zijn. "Ze kwam omdat ze zelf wilde komen, niemand heeft haar voorgelogen. Ze kon op elk gewenst moment vertrekken."