AMSTERDAM - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de NOS en RTL Nieuws vrijdag gesommeerd de gewraakte vakantiefoto's van prins Willem-Alexander en prinses Máxima niet meer te tonen.

De door internationaal persbureau AP in Argentinië geschoten vakantiekiekjes waren vrijdag onder meer te zien in de uitzending van het NOS Journaal en op zijn website.

Volgens de RVD is ''nieuws geen reden om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer''.

''De beelden zijn een inbreuk op de privacy van het prinselijk paar. Het tonen van de foto's door NOS en RTL is dus niet toegestaan. Dat hebben wij hun laten weten", aldus een woorvoerder van de RVD.

Kort geding

De foto's waren vrijdag in het nieuws in verband met een kort geding dat het prinselijk paar aanspande tegen AP.

Pieter Klein, hoofdredacteur van RTL Nieuws, besloot vrijdag beelden van de kranten (Trouw en AD) die de foto's eerder afdrukten in de nieuwsuitzendingen te tonen.

Bezwaar

''De foto's zijn onderdeel van het nieuws en wij wilden de kijkers laten zien waar het om gaat.'' Klein had voor het tonen van de beelden contact met de RVD om hun mening daarover te peilen. ''De dienst heeft laten weten daar bezwaar tegen te hebben'', aldus Klein.

De NOS koos ervoor de foto's integraal te laten zien. Volgens Klein is er een groot verschil tussen het handelen van RTL Nieuws en het NOS Journaal. ''We hebben laten zien waar het om gaat; de kranten die de foto's in het publieke domein brachten.''

Censuur

Klein vat het bewzaar van de RVD tegen het tonen van de beelden niet op als censuur. ''Wij hebben het laten zien en zij hebben bezwaar gemaakt. Ik voel verder geen druk. We wachten op de uitspraak van de rechtbank.''

In het kort geding dat vrijdag diende eiste het prinselijk paar dat AP de foto's intrekt, op straffe van 25.000 euro per foto als de beelden nogmaals in de media opduiken. De rechtbank doet op 28 augustus uitspraak.

Onaanvaardbare druk

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vinden dat persbureau Associated Press (AP) met het verspreiden van vakantiefoto's van het koninklijk gezin een ''onaanvaardbare druk'' uitoefent op hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane.

Dit heeft de landsadvocaat vrijdag verklaard in het kort geding van het prinselijk paar tegen het Amerikaanse persbureau.

Zeer belastend

Tijdens het kort geding in Amsterdam las landsadvocaat Henk Jan Boukema namens de kroonprins en prinses Máxima een verklaring voor. ''Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto's als zeer belastend voor ons gezinsleven."

"Het levert een onaanvaardbare druk op voor onze kinderen. Wij willen dat ze kunnen participeren in het leven van alledag.''

De prins stelde in de verklaring dat hijzelf in het verleden in zijn jeugd ook een zekere mate van privacy genoot. Daardoor kan hij nu beter zijn officiële taken vervullen.

Varen

''Het is belangrijk een rustige jeugd te hebben. Als voorbeeld geef ik het vroeger meevaren op de Jumbo, het jacht van mijn grootvader. Media maakten daar foto's van."

"Voor hen waren dat misschien onschuldige vakantiekiekjes, maar voor ons was het geen plezier. Sommige familieleden haakten om die reden af en kwamen dus niet meer naar de Jumbo. We voelden ons daar niet vrij.''

Privéleven

De landsavocaat zei in het algemeen dat de kroonprins wil dat zijn kinderen, ook buiten de hoge paleismuren, een vorm van een privéleven kunnen hebben. Als dit soort vakantiekiekjes wordt toegestaan, is het hek van de dam en reist straks een horde fotografen mee tijdens de vakanties, vreest Boukema.

AP verspreidde eind juli vier foto's van vakantievierende Oranjes in de Argentijnse sneeuw. Op de foto's, die in Nederland zijn gepubliceerd door onder meer Trouw, GPD en AD, staan prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun oudste dochter prinses Amalia.

Mediacode

De foto's zijn volgens de Rijksvoorlichtingsdienst in strijd met de mediacode, die bepaalt dat paparazzi de Oranjes tijdens privévakanties met rust laten. In ruil daarvoor poseert de koninklijke familie regelmatig voor persfotografen.