AMSTERDAM - Het internationale persbureau Associated Press (AP) moet een boete van 25 duizend tot 250 duizend euro betalen voor elke keer dat vakantiefoto's van het Kroonprinselijk paar weer in Nederland worden gepubliceerd.

Dat eisen de kroonprins en twee prinsessen vrijdag in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, schrijft de Telegraaf dinsdag.

Zij hebben de zaak persoonlijk aangespannen en niet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), zoals eerder bekend werd.

Ook eisen de Oranjes een voorschot op de schadevergoeding van AP, meldt de krant. Over de hoogte van dit bedrag staat niets in de dagvaarding.

RVD

De gewraakte vakantiefoto's werden van prins Willem-Alexander, prinses Maxima en prinses Amalia gemaakt tijdens een vakantie in Argentinië. De foto's werden genomen buiten de mediacode van Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) om.

Dit is een eenzijdig opgestelde code die volgens de krant meestal door de Nederlandse media wordt getolereerd. De code moet de privacy van de koninklijke familie beschermen.

Het persbureau heeft volgens de krant formeel nog niet op de claim gereageerd. De uitspraak van de voorzieningenrechter wordt volgende week verwacht.