AMSTERDAM - Bastiaan Ragas combineert zijn zangcarrière met zijn acteerpassie. Daarbij doet hij net zo makkelijk musical (Aïda) als culinair entertainment (Dinnershow of Dreams) en een toneelstuk (Bedrog).

Zijn nieuwste project, de film De indiaan, draait vanaf zondag in de bioscoop.

Ragas hield het niet droog toen hij de film met zijn vrouw bekeek. ''Tooske en ik zaten te snikken'', vertelt hij. Zoon Sem van zeven jaar was mee en vond De indiaan ''heel cool''.

De film van Ineke Houtman vertelt het verhaal van de achtjarige Koos Steggerda (Matthias den Besten), die op zijn oer-Hollandse vader wil lijken. Dat is niet eenvoudig, want Koos is geadopteerd en komt uit Peru.

Als hij een Peruaanse jongen ontmoet, ontdekt hij dat hij van oorsprong een indiaan is. Vanaf dat moment doet hij er alles aan om een indiaan te zijn.

Jaap

Ragas speelt de stoere vader Jaap, die dol is op motoren. De acteur noemt zijn personage 'emotioneel gehandicapt'.

''Hij zegt soms dingen... Hij bedoelt het wel goed, maar dat wil niet zeggen dat het goed over komt. Ik dacht wel regelmatig 'dat had ik anders aangepakt'. Dat is het leuke van acteren, dat je dingen doet die lijnrecht tegenover je eigen opvattingen staan.''

Jaap is geen prater, zijn vertolker naar eigen zeggen wel. ''Ik ben heel open, ook in mijn liedjes. Mensen vragen wel eens aan me of ik het niet moeilijk vind om zo persoonlijk te zijn in mijn teksten, maar je hebt maar een leven en waarom zou je dan je gevoelens weg stoppen? Ik heb er geen moeite mee me kwetsbaar op te stellen, Jaap wel.''

Kinderen

De Amsterdammer heeft drie kinderen, naast Sem (met ex Laura Vlasblom) heeft hij twee dochters, Leentje (2) en Fien (1), met tv-presentatrice Tooske Ragas.

Het vaderschap heeft hem geholpen bij het spelen van Jaap, zegt hij. ''Ouderschap is zo ingrijpend, het verandert zoveel in je gevoelsleven.''

Door miscommunicaties loopt het in huize Steggerda niet allemaal even soepel. Ragas denkt dan ook dat de belangrijkste boodschap van de film is dat je ''voorzichtig moet omgaan met de mensen van wie je houdt, vooral met je kinderen''.

Twijfelen

''Wat ben ik blij dat het allemaal goed is bij ons en dat mijn kinderen er nooit aan twijfelen of ik van ze houd'', zegt Ragas.

''Het is goed om dat uit te spreken naar je kinderen. Het zit hem ook in aandacht. Voor je het weet zijn ze groot en dan heb je je kans gehad.''