AMSTERDAM - Eerst waren het de hitlijsten, nu zijn de winkelschappen aan de beurt. Winkeliers kunnen hun etalages ontruimen, want de rechter heeft akkoord gegeven voor de verkoop van een reeks verzamelobjecten.

Dat betekent dat afbeeldingen van de King of Pop mogen verschijnen op kalenders en schoolspullen.

Ook komt er een herdenkingsmunt en wordt zijn autobiografie 'Moonwalk' opnieuw uitgebracht. En daar houdt het niet mee op.

Voorstellen

Er liggen voorstellen voor nog veel meer Jackson-memorabilia. Zo moet er een kaartspel komen en zal zijn afbeelding te zien zijn op aanstekers. Ook denken fabrikanten aan knuffels met zijn muziek.

Daarnaast ligt er een uitgebreid plan voor Jackson-kleding. Die moet niet alleen worden verkocht in winkelstraten, maar ook in virtuele kledingzaken. Er is zelfs een voorstel dat in de virtuele wereld Second Life voorziet in een Jackson-tatoeage.

Profiteren

De voorstellen komen van oud-advocaat John Branca en muziekmagnaat John McClain, die Jacksons nalatenschap tijdelijk beheren. Zij willen de markt zo snel mogelijk overspoelen met Jackson-spullen om maximaal te kunnen profiteren van de massale aandacht na de plotselinge dood van de King of Pop. Maandag buigt de rechter zich over de voorstellen die nog op tafel liggen.

Dan wordt ook gekeken naar het voorstel om een film te maken over Jacksons geplande comebackconcerten. De repetities voor de vijftig shows zijn op beeld vastgelegd en Sony wil de beelden graag in een film verwerken.

De filmproducent heeft zestig miljoen dollar (ruim 41 miljoen euro) geboden voor de beelden. Jacksons moeder Katherine, die de voogdij over zijn drie kinderen heeft gekregen, heeft tot maandag gekregen om eventueel bezwaar te maken.

Jackson, die op 25 juni overleed na wat waarschijnlijk een hartaanval was, liet een enorme schuld achter. Alle opbrengsten van de verkoop van Jackson-memorabilia gaan naar het fonds waarin de eigendommen van de zanger zijn ondergebracht. Geld dat uit het fonds overblijft, komt ten goede aan Jacksons moeder, zijn drie kinderen en een aantal liefdadigheidsinstellingen.