ZWARTEBROEK - In zijn woonplaats Zwartebroek is vrijdagmorgen na een kort ziekbed oud-NCRV-presentator Gerard van den Berg overleden. Hij is 76 jaar geworden.

Van den Berg presenteerde van 1970 tot 1983 en van 1989 tot 1992 de populaire NCRV-quiz Zo Vader, Zo Zoon. In dit familiespel moest een panel raden wie het kind of de ouder was van een (bekende) Nederlander.

In 1978 presenteerde hij een variant van Zo Vader, Zo Zoon met moeders en zoons en in 1980 een variant met moeders en dochters.

Van den Berg stond ook aan de wieg van het toenmalige Radio 1-programma Wie Weet Waar Willem Wever Woont, dat hij presenteerde samen met Legien Kromkamp.

NCRV

Van den Berg werd in 1932 geboren in Vlaardingen en kwam in 1963 als programmamaker in dienst bij de NCRV. Na enkele jaren ging hij bij de gemeente Groningen werken als persvoorlichter.

In 1970 keerde hij terug bij de NCRV. Zijn reportage Het herstel van de Nachtwacht, naar aanleiding van de restauratie van de beschadigde Nachtwacht in 1975, kreeg internationale waardering.

Oude stempel

Jan van Dalen, voormalig hoofd gevarieerde programma's radio bij de NCRV: ''Gerard was een journalist van de oude stempel: gedegen en afgewogen. Maar hij is ook de man die feilloos wist hoe hij als presentator het familiegevoel in radio- en tv-programma's kon leggen. Altijd met in het achterhoofd dat het wel wetenswaardig moest zijn.''