AMSTERDAM - Een 53-jarige man is aangeklaagd voor een poging tot het stalken van tienersterretje Miley Cyrus. De man werd dinsdag in zijn huis in Appling in de Amerikaanse staat Georgia opgepakt, nadat hij zondag had geprobeerd bij de 16-jarige actrice en zangeres in de buurt te komen.

De 53-jarige Mark McLeod hing rond bij de filmset in Georgia, waar opnamen plaatsvinden voor een film waarin de Hannah Montana-ster speelt.

Een politiewoordvoerder zegt dat beveiligingsmedewerkers van Disney, dat Cyrus' tv-serie Hannah Montana produceert, de man herkenden.

De man was in juni ook al in de boeien geslagen, nadat hij probeerde op de filmset te komen. Uit politiedocumenten blijkt dat hij tegen agenten vertelde dat hij naar de set was gekomen om bij Miley te zijn. Hij vertelde dat hij en de 16-jarige ster bij elkaar horen en dat de politie dat niet kan tegenhouden.

Trouwen

McLeod beweerde daarbij dat hij het tienersterretje anderhalf jaar daarvoor had ontmoet, dat hij haar diamanten ringen en andere cadeaus heeft gestuurd en dat zij zouden gaan trouwen. De vader van Miley, countryzanger Billy Ray Cyrus, zou achter de relatie staan en Miley stuurt haar 53-jarige fan geheime boodschappen via haar televisieshow.

Na zijn arrestatie voor onder meer zijn poging een agent een kopstoot te verkopen, kwam McLeod weer vrij, nadat hij ermee instemde 1 september weer voor de rechter te verschijnen. Ook was de man te verstaan gegeven niet meer terug te komen naar de set.

Grote liefde

De politiewoordvoerder stelt dat de stalker zondag echter weer opdook. De man was zo slim om onder meer aan beveiligingsmedewerkers te vragen of zijn grote liefde er was. Ook klopte hij op deuren van strandhuisjes in de buurt van de set.

Een rechter heeft na de laatste arrestatie bepaald dat de stalker weer op vrije voeten komt, als een borgsom van vijftigduizend dollar (bijna 35 duizend euro) voor hem is betaald.

Komt hij vrij, dan mag hij behalve om voor de rechter te verschijnen niet terugkeren naar Tybee Island, waar de filmopnamen plaatsvinden. Ook moet hij uit de buurt van Cyrus en haar familie blijven.

Filmversie

Cyrus is vooral bekend van de jeugdserie Hannah Montana, waarin ze de rol van Miley Stewart vertolkt. De serie wordt in Nederland uitgezonden door Jetix. In april verscheen een filmversie van de serie, waarin Cyrus eveneens te zien is. Het tienersterretje timmert ook aan de weg als zangeres en scoorde met nummers als 'Start all over'.