DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) spant een kort geding aan tegen Associated Press (AP), omdat dit Amerikaanse persbureau foto's heeft verspreid van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Amalia op skivakantie in Argentinië.

Het kort geding dient op vrijdag 14 augustus, kondigde een woordvoerder van de koninklijke familie woensdag aan.

Trouw, AD, GPD (Geassocieerde Pers Diensten) en NU.nl plaatsten volgens de RVD de foto's die AP eind juli verspreidde en werden door de landsadvocaat gesommeerd om binnen 24 uur beterschap te beloven.

Hoofdredacteur Laurens Verhagen van NU.nl stelt overigens dat zijn nieuwssite ten onrechte is aangeschreven door de RVD. Niet de redactie, maar een gebruiker van gebruikersforum NUjij.nl postte een link naar de foto's.

Mediacode

Volgens de RVD druist publicatie van de foto's in tegen de zogeheten mediacode, die bepaalt dat de media de privésfeer van de Oranjes dienen te respecteren.

Inmiddels hebben de Nederlandse media volgens de woordvoerder beterschap beloofd, waarmee ze volgens hem voorkwamen dat ze samen met AP voor de rechter werden gesleept.

Dagvaarding

''De Nederlanse media hebben allemaal beloofd de foto's niet opnieuw te publiceren en te verwijderen uit hun databanken en van hun websites. Alleen van AP hebben we nog geen antwoord gekregen, vandaar dat zij een dagvaarding hebben gekregen'', aldus de zegsman van de RVD. Als AP voor 14 augustus alsnog spijt betuigt, gaat het kort geding niet door.

De landsadvocaat heeft het Amerikaanse persbureau eind juli een brief geschreven waarin staat dat AP de mediacode heeft geschonden.

''AP dient zich aan het Nederlandse recht te houden. De foto's leveren geen bijdrage aan het publieke debat van algemeen belang. Dat zou de enige juridische grondslag zijn om de foto's te mogen publiceren'', aldus de woordvoerder van de RVD, die zich beroept op jurisprudentie.

Afstand

AP zegt in een reactie vier foto's te hebben verspreid waarop te zien is hoe prinselijk paar vakantie viert in Argentinië. ''De foto's zijn genomen op een respectvolle afstand. De koninklijke familie zijn publieke figuren die zich bevonden in een publiek skigebied buiten hun eigen land. AP gelooft het recht te hebben om hen zo te mogen fotograferen'', aldus een woordvoerder.