AMSTERDAM - Kevin Costner hoopt snel terug te keren naar Canada om de slachtoffers van een dodelijk festivalongeluk een hart onder de riem te steken.

De Amerikaanse filmster trad zaterdag met zijn band op tijdens een countryfestival in Alberta, toen een concerttent in elkaar stortte.

Een festivalbezoeker kwam om het leven, 75 anderen raakten gewond.

Costner en zijn band stonden op het punt te beginnen met hun optreden tijdens de Big Valley Jamboree in Camrose, toen stevige rukwinden de kop opstaken en de concerttent instortte.

"We zijn heel verdrietig dat een festivalbezoeker stierf en velen gewond raakten op een dag die juist alleen maar positief moest zijn. Van het ene op het andere moment kreeg de dag een totaal andere wending", zei de 54-jarige ster uit 'Dances with wolves' maandag.

Het noodweer sloeg zo snel toe, dat de organisatoren de duizenden bezoekers niet op tijd konden waarschuwen.

Installatie

Het slachtoffer dat het ongeluk niet overleefde, werd bedolven onder een enorme installatie. Twee anderen raakten daarbij zwaargewond en liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De acteur zelf stond op het moment van het ongeluk op het podium en werd bedolven onder podiumstukken, maar mankeerde niets. Twee bandleden van Costner raakten lichtgewond.

Concerttent

Country-zanger Billy Currington was net bezig met zijn laatste nummer toen de concerttent instortte. Currington liep een hersenschudding op, zijn bassist Alex Stevens had het slechter getroffen.

De muzikant lag een half uur onder het puin voordat hij kon worden bevrijd, naderhand moest hij worden geopereerd aan zijn arm.

De filmster voelt zich machteloos. "Kevin is naar het ziekenhuis gegaan waar de slachtoffers liggen, maar hij wil nog meer hulp geven", zegt een woordvoerder van de acteur.

Costner hoopt dat er iets wordt georganiseerd voor de slachtoffers, zodat hij daaraan kan deelnemen.