AMSTERDAM - Catherine Keyl keert na enkele jaren afwezigheid op de televisie terug met de twaalfdelige serie Tour de Provence bij RTV Noord-Holland.

Dat meldde een woordvoerster van deze regiozender maandag. Samen met bekende Nederlanders gaat ze op zoek naar ''de mooiste en bijzonderste plekken van de provincie Noord-Holland'', aldus de makers.

In het programma is veel ruimte voor persoonlijke gesprekken. Tour de Provence wordt vanaf 15 augustus uitgezonden op RTV Noord-Holland.

De reeks begint met misdaadjournalist John van den Heuvel. Hij vertelt Catherine over zijn bijzondere familiegeschiedenis. Zangeres Corry Konings vuurt in Naarden Vesting niet alleen een groot kanon af, maar praat ook openhartig over een drama in haar tienerjaren.

Vertrouwen

Hans Kazan steelt niet alleen de show als veilingmeester op de Broekerveiling, maar zorgt ook voor diepe ontroering. ''De meeste gasten ken ik heel lang'', vertelt Catherine.

''Daardoor ontstond al heel snel een basis van vertrouwen. Zo kreeg ik verhalen te horen die ik niet kende en die me erg hebben geraakt.

Ïn Tour de Provence beginnen de BN'ers geheel blanco aan hun dag in de provincie Noord-Holland. Ze krijgen van Catherine een cryptische omschrijving van de bestemming die ze zoeken.

Bovendien kunnen de BN'ers in het programma geld verdienen voor een goed doel dat zij zelf hebben gekozen. Ze moeten daarvoor een aantal ''ludieke en spraakmakende opdrachten'' foutloos uitvoeren.

Columniste

Keyl timmert de laatste tijd weer meer aan de weg. Zo werd onlangs bekend dat ze vanaf half september columniste wordt van de pagina Vrouw in dagblad De Telegraaf.

Begin 2006 was ze het laatst bij RTV Noord-Holland op televisie te zien. Daarna was ze in 2007 nog enkele keren invalkracht bij Omroep MAX.