AMSTERDAM – Michael Jackson kreeg een hartaanval nadat zijn huishoudster hem een dosis van de pijnstiller Demerol gaf. Dit gebeurde toen zijn lijfarts, dr. Conrad Murray, lag te slapen, meldt The Sun.

Murray had eerder op die dag al het medicijn Propofol aan de zanger gegeven, aldus de Britse krant.

Jackson zou wakker zijn geworden nadat het effect van de Propofol was uitgewerkt. Vervolgens zou hij weer gevraagd hebben om medicijnen omdat hij pijn had.

Dodelijke combinatie

De combinatie van Demerol en Propofol heeft daarna een hartaanval veroorzaakt. Murray lag op dat moment te slapen en was daarom te laat aanwezig om Jackson voldoende medische hulp te geven. Toen hij wakker werd was de zanger naar verluidt al overleden.

De Propofol, een medicijn wat alleen in ziekenhuizen gebruikt mag worden, wordt via een infuus toegediend. Bij het toedienen moet altijd een ECG gemaakt worden, ook moet er altijd een zogenoemde ‘pulse oximeter’ aanwezig zijn om de zuurstofverzadiging van het bloed te meten.

Deze uitrusting had alarm moeten slaan wanneer het na de medicatie fout gaat. In het huis van Jackson zijn beide apparaten niet gevonden.